Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Γράφει ο Γιώργος Χονδρός - ¨Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του΄60 (1965) που ο ανυπέρβλητος Αλέκος Σακελλάριος παραδίδει στη FINOS FILM και την Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης το σενάριο ,τροποποιημένο μερικώς για τις ανάγκες της εποχής,μιας θεατρικής κωμωδίας που είχε γράψει το 1950 ( είχε ανέβει στο θέατρο τέχνης Καρόλου Κούν με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο),αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του και με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Λάμπρο Κωνσταντάρα, στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου ,Υπουργού δημοσίων έργων,γίνεται κινηματογραφική ταινία και σπάει ταμεία.

Τίτλος της ταινίας, που έμελλε να ..σπάει ταμεία ακόμη και στις μέρες μας εξήντα χρόνια μετά,..ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ !!!

Το ζητούμενο τότε,το ζητούμενο και στους καιρούς μας, το φιλότιμο.Το νοηματικό περιεχόμενο της λέξης είναι γνωστό βεβαίως στις τάξεις των λαϊκών ανθρώπων,παραμένει ωστόσο άγνωστο,ίσως και αδιάφορο, στις τάξεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας και όχι μόνον μεταξύ αυτών που κάνουν καριέρα,δημοσία δαπάνη, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στην πολιτική, λοιπόν, το κενό που δημιουργεί η απουσία του φιλότιμου έρχεται να καλύψει η φαυλότητα. Είναι η κυριαρχία της στην πολιτική πρακτική αυτή που δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον επώασης των παθογενειών που ταλανίζουν τον τόπο μας , την κοινωνία μας!
Το φιλότιμο απουσιάζει.Απουσιάζει από κάθε αράδα της μακροσκελούς πρός τον τοπικό, γραπτό και ηλεκτρονικό, τύπο της περιοχής μας ανακοίνωσης κάποιου αυτοδιοικητικού ο οποίος πασχίζει να εμφανίσει ως επίτευγμα την ένταξη του δήμου,μετά από πέντε σχεδόν χρόνια θητείας τους, σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ως επιτελούμενα έργα..Έργα που ΘΑ γίνουν.Κάποτε στο απώτερο μέλλον.Έχει ο Θεός!
Απουσιάζει το φιλότιμο από κάθε αράδα της ανακοίνωσης του εν λόγω ο οποίος πασχίζει να εμφανίσει ως έργα επιτελούμενα, μελέτες έργων..( !!!!!!! )Τα ΘΑ δηλαδή. Και ο Θεός εξακολουθεί να έχει..
Για εκατό (100) εν συνόλω αναπτυξιακά έργα στο δήμο μας δεσμεύτηκαν προεκλογικά οι άρχοντες του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης. Εκατό έργα ( 22 στην Ανδραβίδα-24 στα Λεχαινά-25 στη Βουπρασία-29 στο Κάστρο-Κυλλήνη ) υποσχεθέντα, ΚΑΝΕΝΑ υλοποιημένο!
Είκοσι και πλέον χιλιάδες δημότες αναζητούν φιλότιμο..Πέντε χρόνια μετά.
Οι κακοποιημένοι, εκ της φαυλότητας των πολιτικών, κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας του Μαυρογιαλούρου , αηδιασμένοι και εν χορώ, αποστέλλουν στον υπουργό τους ..Μαυρογιαλούρο ,τις ευχαριστίες τους..Μούντζες !!!
Η πλέον μηνυματική σκηνή της ταινίας.

Pin It