Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η Φώφη αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο ρόλος της στη προεδρία του ΚΙΝΑΛ έχει ξεθωριάσει.Τα μοναδικά μηνύματα που στέλνει είναι αυτά της εσωστρέφειας και της αγκίστρωσης στη προεδρεία του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη δε μπορεί να διεισδύσει στη κεντροαριστερά και πολύ περισσότερο στη νεολαία. Δε μπορεί να καταλάβει ότι με τα μικρά ποσοστά αποδοχής στη νέα γένια ότι σκοτώνει το ΚΙΝΑΛ. Είναι στείρα, με ένα λόγο απαρχαιωμένο που δε μπορεί να αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων της κεντροαριστεράς.

Το σημερινό ΚΙΝΑΛ αποπνέει οσμή πολιτικής παρακμής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την καθήλωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό.Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για την Γεννηματά, η μακρά αρχηγική θητεία της απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει τοΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο.

Η κυρία Φώφη και οι συν αυτής συνεργάτες της έχουν καταντήσει το ΚΙΝΑΛ ένα Δελφινάριο.
Το πρόβλημα της Φώφης και των συνεργατών της είναι ότι δεν έχουν πολιτικά ανακλαστικά. Και πως να έχουν όταν κανένα από τα νεόκοπα στελέχη δεν έχουν ψηθεί σε κοινωνικούς αγώνες, αλλά ακολουθούν τη στερεοτύπη οδό αυτή των social media.Ανάθεμα και αν έχουν διαβάσει ένα βιβλίο του ιδρυτή του κινήματος.
Αυτό το οποίο δημιούργησε η Φώφη είναι ένα πολιτικό έκτρωμα χωρίς ταυτότητα και πολιτικό προσανατολισμό. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο με τη σημερινή μορφή του, δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να εκφράσει ούτε το εύρος του δημοκρατικού πολιτικού χώρου, ούτε τις επείγουσες πολιτικές ανάγκες της νέας εποχής. Παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο διότι στερείται δυναμικής και οδηγείται δυστυχώς στην πολιτική περιθωριοποίηση.Το Ι.Χ κόμμα της Φώφης Γεννηματά, δε μπορεί να οδηγήσει τη κεντροαριστερά στο μέλλον και δε μπορεί να ανανεωθεί. Επιθυμεί ένα μικρό κόμμα για να μπορεί να το ελέγχει.
Ο Λοβέρδος από την άλλη είναι καθαρά οπορτουνιστής. Δίνει μια παράσταση καλά σκηνοθετημένη και προσπαθεί να πείσει . Το παρελθόν του δεν εγγυάται το μέλλον του για όποιον παρακολουθεί τη καριέρα των πολιτικών. Η εκλογή του Λοβέρδου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα το οδηγήσει σε σύμπνοια με τη δεξιά και ας ισχυρίζεται το αντίθετο. Απλά είναι ο μεσίτης που πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά για να συνταχτεί σε μια μελλοντικήσυνεργασία με τη Ν.Δ.Οι πράξεις του το φωνάζουν, ο λόγος του κραυγαλέος.
Με το Λοβέρδο είναι σίγουρη η επιστροφή του Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ και ο εξοβελισμός του Παπανδρέου.Ο άνθρωπος δε το κρύβει, αλλά απεναντίας το φωνάζει. Έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν τελείωσε», χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό με μεγάλο θεσμικό μέλλον».
Χωρίς τη στήριξη του Βενιζέλου ο Λοβέρδος θα το σκεφτόταν να κυνηγήσει τη προεδρεία του ΚΙΝΑΛ, ειδικά στη Μακεδονία.Και οι δύο διατηρούν την ίδια άποψη σχετικά με την πορεία που πρέπει να πάρει το ίδιο το κόμμα. Και οι δύο πιστεύουν ότι πρέπει να στραφούν στο χώρο του Κέντρου, ούτε πιο αριστερά ούτε πιο δεξιά. Δηλαδή στο χώρο που έχει κυριαρχήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ότι θεωρείται σίγουρη η υποστήριξη του Βενιζέλου ενισχύεται καθαρά από τη στήριξη της Εύη Καιλή στο πρόσωπο του Λοβέρδου.
Οι δυο τους ενώνονται από το ίδιας έντασης αντιΣΥΡΙΖΑ μένος. Έχουν κηρύξει το τέλος των ιδεολογικών διαφορών προς όφελος του κοινού αγώνα "να φύγουν αυτοί", προεκλογικά, και "να μην επιστρέψουν", μετεκλογικά. Το μίσος τους για τον Αλέξη Τσίπρα, τον "περιστασιακό ένοικο της εξουσίας" όπως έχει δηλώσει ο Λοβέρδος και ο Ευ. Βενιζέλος τον έχει καταγγείλει για "εκτσογλανισμό"
Ο Λοβέρδος, θέλει να τραβήξει τον εκσυγχρονιστικό κόσμο ξανά πίσω στο ΚΙΝΑΛ-τα παιδιά του Σημίτη- το οποίο έφυγε χωρίς καμία άλλη διαφυγή απ’ όταν έφυγε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ήρθε στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν άμεσα τη Ν.Δ και το ΣΥΡΙΖΑ.Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την στήριξη της στον Λοβέρδο, τον οποίο θέλει διακαώς να δει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και ΜΜΕ προωθούν ανοιχτά την υποψηφιότητά Λοβέρδου, καθώς θεωρούν ότι ακόμα και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το ΚΙΝΑΛ (με Λοβέρδο) θα δώσει την απαραίτητη ανάσα στην Ν.Δ. σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης – όσο και αν το ξορκίζουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε από την άλλη, θεωρεί πως η εκλογή Λοβέρδου θα αποδυναμώσει το Κίνημα Αλλαγής, προκαλώντας φυγόκεντρες τάσεις, από τις οποίες θα ωφεληθεί η Κουμουνδούρου ακόμα και σε εκλογικό ποσοστό. Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας της Κουμουνδούρου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμαεγγεγραμμένοι στους καταλόγους στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ο τρίτος ενδιαφερόμενος Νίκος Ανδρουλάκης ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε από τη νεολαία, ξέρει και πέντε πράγματα από την Ευρώπη και μπορεί να κερδίσει αυτό που έχασε στις προηγούμενες εκλογές. Αρκεί να βρει το βηματισμό του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Η παρουσία του στην Ευρωβουλή μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να προσδώσουν σε αυτή την υποψηφιότητα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να υπερβεί τα σημερινά σχήματα και όποιες δυσκαμψίες υπάρχουνκαι να καταφέρει να κυριαρχήσει στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δημιουργώντας ένα σύγχρονο Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρό και ενωτικό που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα αναδιατάξει το πολιτικό τοπίο.
Στη ΝΔ δε καλοβλέπουν τον Ανδρουλάκη ως τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και σαφώς στο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλουν επ΄ουδενί τον Ανδρουλάκη ως πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεωρούν ότι είναι το αντίπαλο δέος του Τσίπρα και ως νέος ηλικιακά μπορεί να κονταροχτυπηθεί με το Τσίπρα, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τη νεολαία όπου είναι και το ζητούμενο.
Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Καστανίδη, θεωρώ ότι είναι απλά λαγός και θα αποδειχτεί πριν την επαναληπτική διαδικασία για εκλογή πρόεδρου. Μη ξεχνάμε ότι στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος "Κοινωνική Συμφωνία".Στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο συνειρμός για τον ποιον θα στηρίξει είναι αυτονόητος.
Για μένα προσωπικά ο επόμενος αρχηγός λοιπόν θα πρέπει να είναι πολιτικά αντίστοιχος των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Τσίπρα, πενηντάρης ή και νεότερος, κοσμοπολίτης με δυνατότητα να κινείται σε διεθνή φόρα αλλά και με τη διάθεση να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς να υπονοεί ότι θα γίνει παρακολούθημα της. Άλλωστε η πολιτική ανάσα, το πολιτικό καρδιοχτύπι, μπορεί να έρθει μόνο από εκείνους τους απογοητευμένους που δεν θέλουν να πάει χαμένη η ψήφος τους και αναζητούν μια αξιοπρεπή εναλλακτική.
Μοναδική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ
Με δεδομένη, λοιπόν, την σημαντική πολιτική φθορά της κυβέρνησης και την ταυτόχρονη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την κεφαλαιοποιήσει εκλογικά, διανοίγεται μία μοναδική ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να αναβαθμισθεί στον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίζω, πως για να αξιοποιηθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία πρέπει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να επαγγελθεί αξιόπιστα αυτό που σήμερα έχει ζωτική ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ της το προσφέρουν. Για να πείσει πρέπει να υπερβεί τον κακό εαυτό του, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που στο παρελθόν το έκαναν κραταιό, αλλά και με όλη την πολιτική σοφία που πρέπει να έχει εναποθέσει τόσο ο οδυνηρός κομματικός υποβιβασμός όσο και κυρίως η κατάντια της Ελλάδας.
Εάν το Δεκέμβριο εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υποψήφιος που για τον άλφα ή βήτα λόγο είναι πολιτικά ανίκανος να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία για να επανενεργοποιήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης, το παράθυρο-ευκαιρία θα κλείσει. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα δρομολογήσει και οποιεσδήποτε σκέψεις της κυβέρνησης για πρόωρεςεκλογές ή μη.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρικυμία στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και πρέπει ο καπετάνιος να είναι από τα σπλάχνα του δημοκρατικού χώρου και όχι να προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

 

Pin It