Κυριακή 19 Μαΐου 2024

47 χρόνια πέρασαν από τη 3 Σεπτέμβρη του 1974 όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ που έμελλε να διαδραματίσει κυρίαρχο πολιτικό ρόλο στη χώρα μας . Ένα κίνημα που κατάφερε από τη πρώτη στιγμή να αλλάξει πολλά στη τότε ελληνική κοινωνία.

Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία, παραμένει επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε και σήμερα. Μια κοινωνία που παραπαίει μεταξύ της πολιτικής ένδειας και της οικονομικής ολιγαρχίας.
Ο αείμνηστος Ανδρέας τόνιζε χαρακτηριστικά «Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας»
Σαφώς και έγιναν λάθη, όμως το πολιτικό ισοζύγιο ήταν θετικό.
Ο Ανδρέας ισορροπούσε μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Ανδρέας πίεζε το βορρά για καλύτερες συνθήκες στο νότο και τα κατάφερε. Χαρακτηριστική η δήλωση της τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ «Ο γοητευτικός και ευπροσήγορος αυτός άνδρας άλλαζε όταν επρόκειτο να πετύχει περισσότερα χρήματα για τη χώρα του. Είναι σκληρός. Μας προσέφερε σκηνές αντάξιες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου».
Το ΠΑΣΟΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δε πεθαίνουν.

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

mpakogiannis poukamiso mple 3

Pin It