Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τι άλλαξε από πέρυσι έως σήμερα και παρόλο που η θερμοκρασία ανεβαίνει τα κρούσματα δε πέφτουν όπως πέρυσι.
Πέρυσι οι ερευνητές υποστήριζαν ότι « Όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, τόσο τα κρούσματα θα μειώνονται»

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι σε μια μεγάλη γκάμα θερμοκρασιών – από κατώτερη θερμοκρασία του -1 βαθμού Κελσίου ως ανώτερη των 38 βαθμών Κελσίου, μια αύξηση στην ημερήσια κατώτατη θερμοκρασία της τάξεως του 1 βαθμού Κελσίου σχετιζόταν με μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 κατά 0,6%. Αντιθέτως κάθε μείωση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου σχετιζόταν με αύξηση των κρουσμάτων κατά 2%.
«Παρότι η COVID-19 είναι μια νόσος η οποία συνδέεται με μετάδοση ανεξαρτήτως θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, η μελέτη μας μαρτυρεί ότι πιθανώς έχει και κάποιο στοιχείο εποχικότητας» είχε αναφέρει ο Αρούνι Μπατναγκάρ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ , όπως και άλλοι αμερικανοί ερευνητές, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το Κέντρο Τεχνητής Νοσημοσύνης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας κ.α.
Συγκεκριμένα, μεταξύ 0 και 38 βαθμών Κελσίου:
1. η κάθε αύξηση κατά 0,5 βαθμό Κελσίου στην ημερήσια χαμηλή θερμοκρασία συσχετίστηκε με μείωση κατά 1% στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων COVID-19
2.η κάθε μείωση κατά 0,5 βαθμό Κελσίου συσχετίστηκε με αύξηση σε αυτό το ποσοστό κατά 3,7%
3.τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τα κατά τόπους lockdown, την χρήση μάσκας ή άλλα μέτρα για τον περιορισμό της COVID-19
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινοί μήνες σχετίζονται με πιο αργή εξάπλωση της COVID-19, όπως συμβαίνει και με άλλους εποχιακούς αναπνευστικούς ιούς. Αυτό το εποχιακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στον τοπικό σχεδιασμό για κοινωνικές παρεμβάσεις και στο χρόνο επανεμφάνισης του κορονοϊού στην κοινότητα.
Εδώ στην Ελλάδα υπήρχαν φωνές που δήλωναν όπως η κυρία Γιαμαρέλλου ότι « Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45%»
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνιζε ότι υπολογίζεται ότι μπορεί να επηρεάσει κατά 20% με 30% μύωση των κρουσμάτων η αύξηση της θερμοκρασίας.
«Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί στην Ελλάδα γιατί η διάρκεια του χειμώνα είναι μικρή», σημείωνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Β. Παπευαγγέλου. «Συνεπώς, ζώντας στην Ελλάδα ελπίζουμε ότι μετά το Μάρτιο θα έχουμε ακόμα ένα σύμμαχο, τον καλό καιρό», συμπλήρωνε πριν λίγο καιρό η καθηγήτρια.
Προφανώς ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία επαρκώς για τυχόν φυσικοχημικές αλλαγές του ιικού υλικού στα σταγονίδια διασποράς.
Έτσι, λοιπόν βλέπουμε η νόσος να ανθίσταται στις αυξήσεις της θερμοκρασίας και πλέον η αναχαίτιση αυτής έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασθέντων.
Η επιστημονική κοινότητα πλέον κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μοναδική λύση ανάσχεσης της νόσου.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία τουλάχιστον επισήμως λέει ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην έχουμε νέο κύμα πανδημίας είναι ο μαζικός εμβολιασμός
Εδώ στην Ηλεία για κάποιο χρονικό διάστημα είχαμε ξεμπερδέψει κατά κάποιο τρόπο από τη νόσο, έως πριν λίγες μέρες όπου έχουμε μια σταδιακή αύξηση αυτών λες και είμαστε στο μέσο της πανδημίας.

graf 1

graf 2

 

 

Pin It