Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο Μαύρος Κύκνος συνιστά ένα απροσδόκητο γεγονός με τεράστιο αντίκτυπο, είτε αρνητικό είτε θετικό, που μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Υπάρχουν θετικοί Μαύροι Κύκνοι (ευκαιρίες) και αρνητικοί Μαύροι Κύκνοι (με καταστροφικές συνέπειες).
Όπως υποδεικνύει ο Ν. Ταλέμπ, μπορούμε να έχουμε μια γενική ιδέα για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός Μαύρου Κύκνου, να κατανοήσουμε τη ‘δυναμική’ του φαινομένου και τις πιθανές συνέπειες και να είμαστε προετοιμασμένοι.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός
Η δράση στη πολιτική και εν γένει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ή αυτό των βουλευτών μιας εκλογικής περιφέρειας πρέπει να επικεντρώνεται σε κάποιες αρχές.
1.Τα εύθραυστα πράγματα πρέπει να σπάνε νωρίς, όσο είναι ακόμα μικρά. Τίποτα δεν θα πρέπει να γίνεται πολύ μεγάλο διότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτύχει.
2. Ό,τι επιβάλλεται να διασωθεί θα πρέπει να παλεύεται, ή να προλαμβάνεται.
3.Σε όσους δόθηκε η εξουσία με τα μάτια κλειστά δεν θα πρέπει να τους ξαναδοθεί η ευκαιρία. Είναι ανεύθυνο και κουτό να επαφιέμεθα στην ικανότητα αυτών για να μας σώσουν. Οι πιθανότητες να επανέλθει δριμύτερος είναι απειροελάχιστες. Αναζητούμε έξυπνους ανθρώπους των οποίων τα χέρια είναι καθαρά.
4.Όπως δε δίνουμε σπίρτα στα παιδιά να παίξουν, έτσι και ακόμα χειρότερα δε πρέπει να δίνουμε εξουσία στους μέτριους. Οι πολίτες θα πρέπει να προστατευτούν από πολιτικούς που τους πουλούν ψεύτικες υποσχέσεις.
5. Οι φήμες στη πολιτική συνήθως είναι προαίρεση του κακού. Είναι πολλές φορές και συνειδητά ο θάνατος μιας ιδέας. Πρέπει να είμαστε ικανοί να αψηφούμε τις φήμες, να παραμένουμε στιβαροί ενώπιον τους.
6. Ο κόσμος θα πρέπει να αγωνία για τις ανησυχίες (τις οποίες δεν ελέγχει) και είναι εξαρτώμενες από την εκάστοτε πολιτική.
7.Τα σπασμένα αυγά δε τα πετάμε αλλά τα κάνουμε ομελέτα. Η οποιαδήποτε κρίση πρέπει να είναι αρχή για μια περαιτέρω δυναμική. Να μας οπλίσει έτσι ώστε να κάνουμε τους πολιτικούς να αντιδράσουν απέναντι στο κατεστημένο, απέναντι στο στρεβλό σύστημα. Η ατολμία και η αβουλία επιτρέπει στους πολιτικούς να γίνονται νωθροί.
Το κακό με τους πολιτικούς είναι «ότι δε γνωρίζουν τελικά τι δε γνωρίζουν» με αποτέλεσμα να αυτοπαγιδεύονται και να μη μπορούν να δώσουν λύσεις.
Ένας πολιτικός έχει υποχρέωση να έχει κάνει την σωστή προετοιμασία του δια παν ενδεχόμενο. Ένας πολιτικός θα πρέπει να προλαμβάνει, διότι τελικά αυτό εστί πολιτική.
Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στο νόμο μας με το κλείσιμο των σχολών, την μη ύπαρξη σύγχρονου οδικού δικτύου, και με όλους τους παραγωγικούς τομείς να βρίσκονται στο πάτο του βαρελιού πάντα ανοίγει μια συζήτηση για την πολιτική, τους πολιτικούς, τα χαρακτηριστικά τους, το ρόλο τους, το πως αντιδρούν, πως λαμβάνουν αποφάσεις και τη στρατηγική που ακολουθούν.
Παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τα τελευταία χρόνια το τι συμβαίνει στο νομό μας μπορεί εύλογα ο οποιοσδήποτε να καταλάβει ότι δεν υπήρχε σχέδιο, προγραμματισμός από τη πλευρά όλων αυτών που χειρίζονταν ή χειρίζονται τις υποθέσεις του νομού και τελικά δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σε πάρα πολλές φορές αναδείχθηκε η έλλειψη ευελιξίας, προσαρμοστικότητας, ακόμα και ενσυναίσθησης, ενώ φωτίστηκε και η ανευθυνότητα.
Σύμφωνα με τον Μαξ Βέμπερ, το διαμέτρημα του εκάστοτε ηγέτη-πολιτικού αποτελεί συνάρτηση του στόχου που θέτει και του τρόπου με τον οποίο κινείται βάση του πλαισίου που όρισε.
Σε περιόδους κρίσεως η κοινωνία αναζητά εναγωνίως ηγέτη ο οποίος θα πρέπει να διακρίνεται από αίσθημα ευθύνης που οφείλει να έχει, τόσο έναντι της διευρυμένης κοινότητας σε επίπεδο νομού, όσο έναντι των μελλοντικών γενιών.
Σε γεγονότα τα όποια συνδυαστικά δημιουργούν άσχημες καταστάσεις πρέπει να αναδεικνύονται ηγέτες και ηγετικές συμπεριφορές σε τέτοια μορφή και δυναμική, ώστε να ανατρέπουν τις σταθερές πριν αυτές γίνουν τραγικές.
Η πρώτιστη αρχή για έναν ηγέτη είναι να μάχεται συνεχώς και να διέπεται από μια βασική αρχή η οποία, «δεν υφίσταται στρατηγική αλλά μόνο μοντέλο για τη διαχείριση της κρίσης».
Τα συμπεράσματα εύλογα για το πλαίσιο, που ορίστηκε από τους πολιτικούς μας σε επίπεδο νομού. Προφανώς οι πολιτικοί μας βρίσκονταν σε μια νηνεμία, σε μια νιρβάνα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ή απλά δεν είναι οι ηγετικές μορφές που θα ανατρέψουν μια αρνητική κατάσταση.
Ουσιαστικά ένας ηγέτης- πολιτικός οφείλει να πατάει στα βήματα του Σουν Τζου, του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής και να ακολουθεί την φράση: «Μην υποθέτεις ότι ο εχθρός δεν θα έλθει. Προετοιμάσου για τον ερχομό του. Μην υποθέτεις ότι ο εχθρός δεν θα επιτεθεί. Τουναντίον προετοίμασε ισχυρή άμυνα».

 

Pin It