Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο θάνατος σου η ζωή μου. Ο φυσική πολιτική εξόντωση του ενός ή του άλλου είναι αναπόφευκτος.Τα δυο πολιτικά σχήματα δε χωρούν στον ίδιο πολιτικό χώρο αυτόν που εκπροσωπεί το κέντρο-κεντροαριστερά. Και οι δυο πρέπει να ξανασυστηθούν στην κοινωνία και ειδικά σε εκείνες τις κοινωνικά ομάδες που είτε σκόπιμα, είτε άθελα τους τις πλήγωσαν, αν θέλουν να υπάρχουν ως εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις, έτοιμες από κοινού να συγκυβερνήσουν στο μέλλον.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσω μια εύστοχη παρατήρηση του Νίκου Βούτση «Πριν γίνουμε τσαμπουκάδες, πρέπει να πείσουμε την κοινωνία»
Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς για εμάς, που κάποτε ήμασταν ενεργά μέλη- έχει πολιτικά πεθάνει. Θαύματα δε γίνονται ούτε νεκραναστάσεις.
Δε μπορούν οι δυο πολιτικοί φορείς να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη της πολιτικής, όπου χαλίφης εννοώ το ΠΑΣΟΚ, διότι το παλαιό κραταιό ΠΑΣΟΚ τα είχε όλα. Δεν μπορείς να πας μπροστά χωρίς τη τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τη μεσαία τάξη, την νεολαία. Όμως αυτό που είχε το ΠΑΣΟΚ ήταν η αγάπη του κόσμου. Ποτέ δε το εγκατέλειψε ούτε καν τα δύσκολα χρόνια του βρώμικου ΄89.
Και τα δυο κόμματα θα πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός, να έχουν αποτελεσματικότερη πολιτική γείωση, είτε για να επιβιώσουν πολιτικά, είτε να εμβολίσουν το ένα το άλλο, και όποιο επικρατήσει.
Θα πρέπει να αναζητήσουν καλύτερους συνεργάτες, έμπειρα πολιτικά στελέχη με ευρύτερη αντίληψη, αποτελεσματικούς με καλύτερη πολιτική θωράκιση.
Η άνοδος για το ΚΙΝΑΛ και ίσως η κατάληψη της θέσης αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περνάει μέσα από την αλλαγή ηγεσίας μέσα στο 2021. Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας. Η Φώφη δεν τραβάει, δεν έχει απήχηση και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και όχι μόνο. Το καράβι με καπετάνιο τη Φώφη πελαγοδρομεί. Αδυνάτησε το ΠΑΣΟΚ από το αξιόλογο πολιτικό προσωπικό (Βενιζέλο, καρατόμηση Λοβέρδου, παραγκωνισμένο τον Ανδρουλάκη, περιορίζοντας, τον Γρηγοράκο, τον Γ. Μανιάτη, και άλλους μεταρρυθμιστές) και ταυτόχρονα έκανε ισότιμο το Γ.Παπανδρέου που ίσως τελικά καταστεί δούρειος ίππος του ΚΙΝΑΛ). Μοιραίος πολιτικά άνδρας που κόντυνε το ΠΑΣΟΚ. Με τους νεόκοπους σοσιαλιστές θεωρεί ότι θα επανέλθει η ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ; Με ποιόν τρόπο θα επαναπατρίσουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ; Με τη Γεννηματά μπροστά, το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί να έχει σημαντικές επιτυχίες.
Το ΚΙΝΑΛ, αν θέλει να επιβιώσει, και να μη χάσει και τις τελευταίες εφεδρείες θα πρέπει να κάνει κάτι σωστό και θετικό τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βραχυκυκλωθεί και έχει μπερδέψει το βηματισμό του λόγω έλλειψης υπευθυνότητας, συγκροτημένου και δημιουργικού λόγου, πολιτικής ψυχραιμίας και ισχυρής εσωστρεφείας.
Το ΚΙΝΑΛ –ή η όποια άλλη μετεξέλιξή του θελήσει μεσοπρόθεσμα να καλύψει τον απαραίτητο για τη χώρα προοδευτικό-δημοκρατικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο– για να επιζήσει, οφείλει να γίνει πραγματικά μεταρρυθμιστικό, ρεαλιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υλοποιήσιμες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Η ορθολογική αντιπολιτευτική γραμμή και η χειραφέτηση του ΚΙΝΑΛ ώστε να διεκδικήσει τον μεταρρυθμιστικό χώρο της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης και ενδεχομένως για να συμπράξει κυβερνητικά στο μέλλον στη βελτίωση, στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν γίνει αλλαγή ηγεσίας. Ισχυρό ΚΙΝΑΛ, αδύναμο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ας συγκροτήσει επιτέλους τον δικό του σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό λόγο στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να παραμείνει μια ισχυρή μελλοντική, ανανεωμένη, λογική, δημοκρατική-προοδευτική παράταξη πρέπει να προτείνει, και όχι να παράγει μια στείρα μη δημιουργική πολιτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχει πραγματιστικές εναλλακτικές λύσεις και μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της χώρας. Κοινώς πρέπει να ενηλικιωθεί. Με Φουρθιώτη και Λιγνάδη δε κάνεις αντιπολίτευση.
Η κοινωνία από ότι φαίνεται σε λίγο καιρό θα βρει το βηματισμό της και θα επανέλθει σε φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς με το πέρας της πανδημίας. Είναι η ώρα οι δυο πολιτικές δυνάμεις να βγουν στην κοινωνία και να διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί. Ο μεγαλύτερος ΣΥΡΙΖΑ θα φάει το μικρό ΚΙΝΑΛ ή το αντίθετο; Άγνωστο.
Όσο, εν τω μεταξύ αυτοί δε βρίσκουν το βηματισμό τους και δεν καταθέτουν άμεσα μια καθαρή πολιτική πρόταση, αφήνουν στη Ν.Δ πεδίο δόξης λαμπρό, αυτόν του κέντρου, όπου είναι σίγουρο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα το απορροφήσει ο νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούν στη κοινωνία και όχι αυτή σε αυτούς. Αν δε κάνουν αυτό που πρέπει, να ξέρουν ότι η ιστορία θα είναι αμείλικτη.

Pin It