Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Υπολογίζεται πως συνολικά το κόστος για την Ελλάδα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης του 12% του AEΠ που είχε στο τέλος του 2019 ή με περίπου 25 δισ. ευρώ.Γερμανία σαφώς δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε. Ιρλανδία να τρέχουμε με ανάπτυξη 3% δεν είμαστε.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Κίνα που τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης εξωφρενικούς για την εποχή δεν είμαστε για τον απλό λόγο δεν έχουμε το συνδυασμό του Μαοϊκού κομμουνισμού που τρέχει μέσα σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Τι είμαστε; Μια μικρή χώρα με μικρό ΑΕΠ με απίστευτο χρέος σε μια γωνιά της Ευρώπης που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως σφηκοφωλιά, από γεωπολιτικής άποψης.
Τι διαθέτουμε; Έναν τουρισμό, μια αναιμική αγροτική οικονομία και υπηρεσίες. Δεν υπολογίζω τη ναυτιλία διότι ένα μέρος των εσόδων αυτής προωθείται σε φορολογικούς παραδείσους. Μας έμεινε μόνο ο ιστός της σημαίας. Άντε και στο τσακίρ κέφι των ισχυρών μακροπρόθεσμα να γίνουμε ενεργειακός κόμβος.
Τι μας έχει κοστίσει άραγε μέχρι στιγμής η πανδημία; «Τα 27 δισ. ευρώ αγγίζουν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
1. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους
2. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους
3. 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
4. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.
5. Αναστολή πληρωμής φόρων έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ,
6. Επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
7.Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.
Μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.
8.Ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, με κόστος 300 εκατ. ευρώ.
9.Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.
10.Μείωση ΦΠΑ περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.
11.Κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.
12.Μείωση ενοικίων, κόστους 84 εκατ. ευρώ.
13.Επιδότηση, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», συνολικά 72 εκατ. ευρώ
14.Ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ. Αμφισβητείται
Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα ποσά που έχουν διατεθεί από την αρχή της πανδημίας για να κρατηθεί όρθια η οικονομία. Όμως δε μπορώ να μην επισημάνω ότι η κυβέρνηση δανείστηκε από τις αγορές , μέσω της έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία της χώρας μας.
Ίσως τα απτά αποτελέσματα της όποιας ανάκαμψης έρθουν με την άμεση ολοκλήρωση και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειλικρινά δε ξέρω κατά ποσό θα είναι αυτό το σχέδιο- που θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 32 δις- ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο.
Δε μπορώ όμως να μην επισημάνω τις ενεργές εστίες κινδύνου που παραμένουν για την Ελλάδα και οι οποίες είναι:
1. Ο κίνδυνος να χαθεί το τουριστικό προϊόν και φέτος το καλοκαίρι.
2.Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, αλλά και η προσφυγική κρίση η οποία - προφανώς - δεν έχει εκλείψει λόγω της πανδημίας.
Εκτιμώ ότι η παγκοσμιοποίηση θα υποχωρήσει προς ώρας, η ελεύθερη κίνηση συντελεστών παραγωγής και πολιτών θα περιοριστεί θα παραμείνει , ο ρόλος του δημόσιου τομέα σε ορισμένες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες δε βλέπω να αναβαθμίζεται, θα υπάρχει αύξηση πόρων για δημόσιες επενδύσεις, η κατανομή πόρων και επενδύσεων σε θέματα έρευνας και προστασίας του περιβάλλοντος θα αυξηθούν δραματικά, οι συγχωνεύσεις εταιριών και οι επιλεκτικές κρατικοποιήσεις θα καταστούν αναγκαίες, οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάξουν σημαντικά με ανάπτυξη της κατ’ οίκον εργασίας.
Εκτιμώ ότι πολιτικές και προσεγγίσεις του άκρατου φιλελευθερισμού και της απόλυτης εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα των αυτοματισμών της αγοράς, θα αμφισβητηθούν και από τα δεξιά και από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ζήσουμε, όχι μόνο νέα έξαρση του εθνικισμού και του απομονωτισμού, αλλά και αλλαγές των γεωπολιτικών ισορροπιών και ζωνών επιρροής. Οι επίσημοι πολυεθνικοί οικονομικοί και πολιτικοί σχηματισμοί θα αμφισβητηθούν, και στη θέση τους θα αναδυθούν αλλού και πιο επικίνδυνοι.
Τι χρειαζόμαστε; Αλληλεγγύη όπως αυτή μετά το πέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όλοι έχουμε επιβιβαστεί σ’ ένα κοινό καράβι και εθελοτυφλούν όσοι κυβερνήτες, και κυβερνήσεις δεν το αντιλαμβάνονται και επιδιώκουν εθνικές στρατηγικές επιβίωσης. Όλοι θα χάσουμε από ιδιοτελείς εθνικές στρατηγικές απομονωτισμού.
Η Ελλάδα οφείλει με προνοητικότητα, αποφασιστικότητα, ενότητα και ειλικρίνεια να προετοιμάσει το δικό της δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αξιοποιώντας εναλλακτικά σενάρια. Οι προκλήσεις μπροστά μας θα είναι μεγάλες, το κόστος προσαρμογής δυσβάστακτο και θα πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, διότι η επιστροφή στη κανονικότητα θα είναι μάλλον μακρά και επίπονη και δεν πρέπει να διαταραχθεί σημαντικά η κοινωνική συνοχή.
Η δίκαιη κατανομή των βαρών θα διαμορφώσει και το βαθμό κοινωνικής συνοχής, ηρεμίας και προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτεύματος.
Άραγε πως θα φαινόταν στη κυβέρνηση και στην αντιπολίτευσης ένα προσωρινό μέτρο αύξησης της φορολογίας στο κεφάλαιο; Ακραίο θα μου πείτε.
Εδώ θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»
Ας ευχηθώ να μη μείνει μόνο το πήδημα

Pin It