Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο Νομός Ηλείας αποτελούσε πάντοτε ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ελλάδας. Μοιάζει να δημιουργήθηκε και να διαμορφώθηκε με την σκανδαλώδη εύνοια της φύσης και της ιστορίας.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

 Δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί διαφορετικά, αυτή η μοναδική συνύπαρξη των απέραντων ακτών, του ποικιλόμορφου και πυκνού δάσους, των μοναδικής σημασίας αρχαιολογικών τόπων – με προεξάρχοντες, την Αρχαία Ολυμπία - την Αρχαία Ήλιδα, τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, το κάστρο Χλεμούτσι, των θαυμαστών μνημείων της ορθοδοξίας και των μοναστηριών, των σπάνιων υγροβιότοπων και των ιαματικών πηγών.
Όσο και να ψάξετε ανά την επικράτεια δε θα βρείτε άλλο νομό που να συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με το πολιτισμό. Η ιστορία αυτού του τόπου πλούσιε ήδη από την εποχή του Ομήρου και απόδειξη αυτού οι αρχαιολογικοί χώροι.
Πως είναι δυνατόν ένας νομός όπου έχει μια συνεχόμενη παραλία μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη Στροφιλιά στα σύνορα με την Αχαΐα και φτάνει έως την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, με χρυσή ατέλειωτη αμμουδιά, βραβευμένη με κάμποσες γαλάζιες σημαίες, αμμόλοφοι, κρυστάλλινα νερά, θεαματικά ηλιοβασιλέματα και παράκτια δάση, αυτό που λέμε «παράδεισος επί γης» στα πόδια αυτής της παραλίας υπάρχουν μόνο τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες; Αντιστρόφως ανάλογα τα μεγέθη των μηκών της παραλίας και των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων
Πως είναι δυνατόν η εύφορηκοιλάδα του νομού μας που δίνει πλήθος ποιοτικών και γευστικών προϊόντων να μη κατακλύζουν την αγορά αλλά να παραμένουν αδιάθετα;
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ του νομού στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας ακολουθεί πτωτική τάση ήδη από το 2005. Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή του νομού στο ΑΕΠ της χώρας, από 1% το 2005, μειώθηκε σε 0,8% το 2017.
Η μείωση του ΑΕΠ στην Ηλεία τα χρόνια των μνημονίων ήταν 22%παρόλο που το μεγαλύτεροποσοστό του τοπικού ΑΕΠ (46%)προέρχεταιαπό το πρωτογενή τομέα
Δεν προβληματίζει άραγε τους πολιτικούς άντρες αυτού του τόπου γιατίο νομός Ηλείας κατατάσσεται 49ος μεταξύ των νομών της χώρας
Δεν προβληματίζει τους πολιτικούς άντρες παρόλο το πλούτο,από τους 153.000 κατοίκους της Ηλείας, οι 63.000 είναι εργαζόμενοι, οι 12.000 άνεργοι και οι 36.000 –δηλαδή το 50%- συνταξιούχοι.
Τι λείπει από το νομό ώστε τελικέ να καταστείέναςτουριστικόςπροορισμός;
Τι λείπει από το νομό ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων;
Θέλησηλείπει, Προγραμματισμός λείπει και έναςμακρόπνοοςαναπτυξιακός στόχος.
Για να γίνει αυτό, απαιτείται η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε τοπική βάση το οποίο θα περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων υποδομής, την καθοδήγηση των τοπικών πληθυσμών προς νέες μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας, την ανακατεύθυνση της γεωργικής δραστηριότητας προς νέες αποδοτικές καλλιέργειες, την παροχή τεχνογνωσίας για την παραγωγή προϊόντων επώνυμης ετικέτας, τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, και να επιτρέψει επιτέλους το κράτος να γίνουν τουριστικές υποδομές φυσικά εκτός περιοχών Α΄ ζώνης οικολογικής προστασίας,Ας ακολουθηθούν οι δρόμοι της υπόλοιπης Ευρώπης, ειδικά της νότιας, όπου υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σεβόμενοι τους οικοτόπους.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού απαιτείται η εφαρμογή μιας μακρόπνοης και πολυδιάστατης ελληνικής πολιτικής. Βασική συνιστώσα μιας τέτοιας πολιτικής είναι ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής με κέντρο τη τοπική αυτοδιοίκηση.
Πρέπει επιτέλους το κράτος να επιτρέψει στο πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης να εκπονήσει τα δικά του αναπτυξιακά εργαλεία. Να αφήσει τη τοπική αυτοδιοίκηση να αναζητήσει πόρους .Να επιτρέψει στη τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει πιο ανθρωποκεντρική.
Οι τοπικοί άρχοντες έχουν τη θέληση, άλλα υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο που τους δένει τα χέρια.
Όλοι γνωρίζουμε τα αίτια της τραγωδίας στο νομό μας. Το ερώτημα είναι πότε τελικά αυτή θα λάβει αυτή τέλος.

 

Pin It