Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Εκμαυλίζω σημαίνει ότι παρασύρω κάποιον σε κακές συνήθειες, ενώ εκμαυλισμός είναι η προαγωγή στη διαφθορά. Εκμαυλισμός υπάρχει παντού. Στη πολιτική κατά κύριο λόγο, στη τοπική αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στο καλλιτεχνικό χώρο, στα Μ.Μ.Ε. Έχουμε εκμαυλισμό αξιών και ηθικής. Έχει γίνει μια συνταγή και πλέον χρησιμοποιείται παντού.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός
Ο εκμαυλισμός δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια, δεν έχει να κάνει με ιδέες και απόψεις για την πορεία μιας χώρας, αποτελεί τον απόλυτο εξευτελισμό ενός λαού και μάλιστα θα έλεγα ότι δεν είμαστε μόνο θύματα, αλλά και θύτες διότι επιτρέψαμε να γιγαντωθεί, ειτε με την ανοχή μας ,είτε με τη σιωπή μας.
Ο εκμαυλισμός, δηλαδή η παγίδευση του σημερινού ανθρώπου σε ότι ανελεύθερο υπάρχει μέσα του είναι τόσο έντονο, που ειλικρινά δεν ξέρω αν υπήρξε άλλη εποχή που οι άνθρωποι να είναι τόσο ευάλωτοι, τόσο ανυπεράσπιστοι σε ό,τι φθείρει το ηθικό τους, (εκμαυλιστικά δημοσιεύματα, διδάγματα, κηρύγματα, πρότυπα).
Οι παρασιτικές νοοτροπίες του παρελθόντος έχουν μετατραπεί σε κεκτημένο για τον στερημένο Νεοέλληνα, ο οποίος βολεύεται με αβρότητες για να κάνει τη δουλίτσα του και όταν τα πράγματα πάνε στραβά, όχι μόνο αρνείται να δει την σκληρή πραγματικότητα κατάματα, αλλά αποκτά και καταγγελτικό λόγο.
Η χώρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές πολιτικές παρά μόνο ρεαλισμός και δράση. Νοσεί η κοινωνία, και πλέον βρίσκεται στην εντατική, παρόλο τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά διαστήματα. Εκμαυλίστηκε σε τέτοιο βαθμό η κοινωνία μας που δεν έχουμε τη στοιχειώδη τόλμη της αυτοκριτικής και της μη επανάληψης των ίδιων νοοτροπιών.
Ο εκμαυλισμός διαμορφώνει συνθήκες πλήρους διαφθοράς. Διεφθαρμένος δεν είναι μόνο αυτός που πράττει, αλλά είναι και αυτός που σκέπτεται , και ας μη δρα. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αλλάξει, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δεινά. Μόνο που όταν έρθει η πλήρης καταστροφή, ουδείς θα θυμάται τους κακούργους που έβαλαν τις βάσεις για να την προκαλέσουν. Η υιοθέτηση τέτοιων νοσηρών εκμαυλιστικών νοοτροπιών από κάποιους που υπηρετούσαν ή εξακολουθούν να υπηρετούν την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, το ίδιο είναι. Απλά, αλίμονο από αυτούς που δεν θέλουν τώρα να αποτρέψουν μια ολέθρια εξέλιξη, η οποία θα συντρίψει κάθε όνειρο και ελπίδα των επόμενων γενεών.
Όλες οι κυβερνήσεις πρωτοστατούσαν στον εκμαυλισμό της κοινωνίας, με διάφορους τρόπους,-γνωστοί σε όλους- με αποτέλεσμα πολύ πριν της οικονομικής κρίσης να προηγηθεί η ηθική κρίση του πολιτικού συστήματος, και να επεκταθεί στη κοινωνία, αλλοτριώνοντας την.
Θα περίμενε κανείς μετά από αυτό το ορυμαγδό, αυτό το πολιτικό σύστημα που έφερε την καταστροφή και εξακολουθεί να κυβερνά, να είχε την στοιχειώδη ευθιξία να βάλει στο περιθώριο λογικές και πρακτικές του εκμαυλισμού. Να σεβαστεί τον Έλληνα. Εις μάτην.
Αντικειμενικός σκοπός του κάθε ισχυρού σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου είναι με αισχρό και ανέντιμο τρόπο, χωρίς αιδώ, να υφαρπάξει ότι μπορεί από την κοινωνία. Εκμαυλίζοντας ανενδοίαστα. Οι θύτες ωθούν τα θύματά τους στην ηθική κατάπτωση ικανοποιώντας τις επιθυμίες τους, με σκοπό τη βιολογική και ηθική εξόντωση τους.
Πιστεύω ότι χειρότερη κι από την καταραμένη τη φτώχεια είναι η αποκοπή του λαού από τις ρίζες του και η αποστέρησή του από τη σοφία του, που καθηλώνει τους λαούς σε αιώνια χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο κόσμος ανέκαθεν ήθελε κοινωνία ελευθέρων και όχι δούλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Πάλεψε και αγωνίστηκε ενίοτε γι΄ αυτό. Σήμερα παραδομένος έχει αφεθεί στις ορέξεις αυτών που μπορούν να καθορίζουν τη τύχη του. Τι είναι αυτό που επιτρέπει στο καθένα από εμάς να δέχεται τον εκμαυλισμό δεν γνωρίζω, διότι κάθε άνθρωπος είναι μια οντότητα ξεχωριστή και ιδιαίτερη.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αν δεν βρούμε το τρόπο να αναζητήσουμε το φως θα παραμείνουμε στο σκοτάδι και το τέλος είναι κοντά και μη αναστρέψιμο.
Αν δεν πιστέψουμε εμείς στη σωτηρία μας και στην ελευθερία μας να είσαστε σίγουροι ότι κανένας δε θα ανακύψει πάνω μας να μας βοηθήσει.

Pin It