Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο. Παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Η Φώφη και η παρεούλα της πήραν στα χέρια τους ένα ιστορικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ και το έκαναν απόκομμα. Ένα κόμμα που δε θυμίζει τίποτα από το παλαιό κραταιό ΠΑΣΟΚ. Ένα κίνημα που άλλοτε ένωνε όλο το κέντρο κατάφερε σήμερα να παλινδρομεί, και να μην έχει πολιτική ταυτότητα.
Πέρασε η μπογιά σας, η εποχή σας. Δεν μπορείτε να μιλήσετε στην καρδιά, να αγγίξετε τις ευαίσθητες χορδές του κόσμου, να αγγίξετε την ψυχή του λαού γιατί απλά δεν έχετε ψυχή. Φλερτάρει με το Τσίπρα, κλείνει το μάτι στο Μητσοτάκη παρόλο που δηλώνει η Φώφη ότι δε κοιτά ούτε προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε προς Ν.Δ. Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε ζήσει πολιτικές κωλοτούμπες για χάρη της Δημοκρατίας; Μάλλον η Φώφη δε μπορεί να διδαχτεί από τα παθήματα του ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη, και τη συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου.
Το ΠΑΣΟΚ κατάντησε να είναι το βολικό μαξιλαράκι των άλλων πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία. Ένα μαξιλαράκι που βολεύει τους δυο βασικούς διεκδικητές αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα παρέξουν στήριξη με αντάλλαγμα μια θεσούλα στην αυριανή κυβέρνηση.
Είναι δυνατόν η Φώφη και οι συν αυτήν συνεργάτες της να μη καταλαβαίνουν ότι οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να βρεθούν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Πολάκη, Τσακαλώτο και τους λοιπούς «αριστερούς».
Είναι δυνατόν αυτοί που μεγάλωσαν με τις αξίες που πρέσβευαν η Μελίνα, ο Μαγκάκης, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Γεννηματάς να την ακολουθήσουν;
Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που στέκεται ακόμα στο ύψος των περιστάσεων. Είναι το έντιμο ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που πολλοί έντιμοι άνθρωποι πιστεύουν ακόμα, και έχουν βρεθεί χωρίς πολιτική στέγη, λόγω κακών πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του μορφώματος που καλείται ΚΙΝΑΛ. Η μεγάλη μερίδα έντιμων οπαδών του ΠΑΣΟΚ, έχει άποψη και ασκεί κριτική με επιχειρήματα και όχι λαϊκίστικα τερτίπια.
Είναι δυνατόν αυτοί οι έντιμοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ με οδηγό τη Φώφη να θέλουν να πέσουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ή της Δεξιάς; Αν το ήθελαν θα ήταν ήδη εκεί.
Άραγε έχουν αναρωτηθεί εκεί στο ΚΙΝΑΛ γιατί πολλοί που έφυγαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να ξαναγυρίσουν; Άπαξ και άνοιξε η πόρτα εξόδου από το παλιό ΠΑΣΟΚ επιστροφή δεν υπάρχει. Το ΚΙΝΑΛ Θα συνεχίσει να φυλλορροεί έως ότου ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα.
Είναι ποτέ δυνατόν οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από τον οραματιστή Ανδρέα Παπανδρέου να βρεθούν δίπλα με ανθρώπους που υποτίθεται με τα λόγια τιμούν την αριστερά, αλλά με τις πράξεις τους δε τιμούν τον άνθρωπο.
Είναι ποτέ δυνατόν οι άνθρωποι που στήριξαν τον Ανδρέα Παπανδρέου με τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία, με τομές, με ρίξεις να προσκυνήσουν κάποιον άλλον πολιτικό φορέα;
Είναι ποτέ δυνατόν οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να συνταχτούν με τις επιλογές της Φώφης που συνεχίζει να ξεφτιλίζει με το ΚΙΝΑΛ-μαϊμού το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου;
Για πολλούς από εμάς -και πιστέψετε με δεν είμαστε λίγοι- η γελοία σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όχι απλά δεν μας αντιπροσωπεύει αλλά μας δημιουργεί και αλλεργία. Ψήφος στο ΚΙΝΑΛ χαμένη ψήφος. Η ψήφος για τη δημιουργία Δούρειου ίππου με σκοπό την είσοδο της Φώφης σε ένα κυβερνητικό μελλοντικό σχηματισμό δεν θα δοθεί .
Όσες κωλοτούμπες και να κάνεις Φώφη για να λάβεις την πολυπόθητη καρέκλα, σε μια αυριανή κυβέρνηση δε θα τη λάβεις. Ποτέ δεν πρόκειται να έχεις κοντά σου το έντιμο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.
Συνεργασίες και λυκοφιλίες πάνω σε ένα τρύπιο καμβά δε πρόκειται το έντιμο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ να επιτρέψει να συμβούν. Για εμάς η αποχή δεν είναι ενοχή αλλά συνειδητή πολιτική στάση. Στάση που δε μας επιτρέπει να μετακινηθούμε σα τα πρόβατα σε αλλά λιβάδια που μπορεί να φαίνονται πιο εύφορα αλλά κρύβουν πολλά αγκάθια.
Ένας ήταν ο ηγέτης. Με έναν ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, που αν μη τι άλλο ήξερε να ελίσσεται παντού. Ισορροπούσε ανάμεσα σε Ευρώπη, Αμερική, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, και οι μπλόφες του σχεδόν πάντα του βγαίνανε.
Αν ο Ανδρέας ισορροπούσε μεταξύ Ανατολής και Δύσης εσείς σήμερα δε μπορείτε να ισορροπήσετε μεταξύ αριστεράς και κέντρου.
Αν ζούσε ο Αντρέας σύντροφοι θα σας έλεγε ότι έχετε κατέβει μόνοι σας από το τραίνο και θα σας έβαζε στη γωνιά αμίλητους και ταπεινωμένους. Αλλά ηγέτης γεννιέσαι δεν κατασκευάζεσαι από τηλεοπτικά κανάλια και οικονομικά συμφέροντα. Είναι όπως το χιούμορ, ή το έχεις ή δεν το έχεις.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Φώφη είναι να εγκαταλείψει το ΚΙΝΑΛ όσο πιο γρήγορα μπορεί, αν επιθυμεί τη διάσωση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Θα διακινδυνέψω, κλείνοντας με μια πρόβλεψη. Με Φώφη αρχηγό τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα υποχωρήσουν δραματικά.

Pin It