Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Χάσαμε μια άνοιξη, χάσαμε το χρώμα το άρωμα τη γέννηση της ζωής την Άνοιξη.Μια Άνοιξη που όλοι ζητούσαν να τελειώσει γρήγοραΓια πρώτη φορά χάθηκε το αντάμωμα, το χαμόγελο των μελών μιας οικογένειας, μιας και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περιορίστηκαν οι μετακινήσεις στη χώρα μας την περίοδο του Πάσχα.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός
Για πρώτη φορά στα νεώτερα χρόνια αντί για ουτοπία υπήρχε μια παρατεταμένη δυστοπία και όλοι ευχόμασταν και ελπίζαμε αυτό να είχε αίσιο τέλος.
Όμως η δυστοπία συνεχίστηκε και δεν επιτρέπει να ζωγραφιστεί το χαμόγελο στα χείλη μας και η αισιοδοξία στη ψυχή μας.
Εδώ και ένα πλέον μήνα ζούμε σε καθεστώς καραντίνας για δεύτερη φορά στο ίδιο έτος και είναι πλέον πέρα για πέρα βέβαιο ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει μια σαφή εντολή από τα κρατικά κέντρα λήψης αποφάσεων για καθολική απαγόρευση μετακινήσεων.
Για άλλη μια φορά καλείται η κοινωνία να απομονωθεί για τη δική της σωτηρία. Όντως είναι για τη δική της σωτηρία ή για τη σωτηρία της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής; Μια πολιτική που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα μιας και τα κρούσματα κινούνται σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν υπέρ μιας μερικής άρσης των μέτρων.
Άραγε έχουν σκεφτεί σε αυτές τις μεικτές επιτροπές πολιτικών και επιστημόνων πόσο κακό κάνουν στον άνθρωπο, στην οικογένεια και τέλος στην ίδια τη κοινωνία;
Άραγε έχουν σκεφτεί ότι οι παρενέργειες του κορονοιου ίσως έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχολογία του ανθρώπου από ότι στην οικονομία;
Η οικονομία αργά η γρήγορα θα σωθεί είτε με δανεισμό, είτε με άμεση βοήθεια μέσω της Ε.Ε μιας και η υγειονομική κρίση επιδρά σε όλη την Ευρώπη. Ο καπιταλισμός δε θα επιτρέψει να πέσει ο δείκτης του υλισμού σε κάποια αποδεκτά επίπεδα χαμηλά μιας και αυτός τον τρέφει. Κοιτά μόνο το κέρδος και αυτό προέρχεται από τη κατανάλωση.
Ο άνθρωπος , η οικογένεια πως θα καταφέρει να κρατηθεί ε ένα ικανοποιητικό επίπεδο που θα της επιτρέψει να ανακτήσει τη δύναμη του/ της και να βγει αλώβητη από όλη αυτή τη δοκιμασία.
Πως θα αποκτήσει ο άνθρωπος δύναμη όταν καθημερινά πιέζει τον εαυτό του, τη φύση του πέρα από τις αντοχές του;
Πως θα αντέξει σε αυτή τη πίεση που του ασκείτε καθημερινά; Πως θα εκτονωθεί όταν του απαγορεύεις το ελάσσων και αυτό είναι σε μέρες γιορτής να βρεθεί με τους δικούς του ανθρώπους;
Στη Κυβέρνηση γνωρίζουν από προηγούμενες χρονιές ότι δεν υπάρχει μαζική έξοδος μιας και τα Χριστούγεννα θεωρείτε παραδοσιακά γιορτή του χρήματος, γιορτή της πόλης.
Γιατί στερεί το δικαίωμα σε ανθρώπους που θέλουν να περάσουν κάποιες ξεχωριστές στιγμές με τα υπόλοιπα μέλη της διευρυμένης οικογενείας τους;
Τι πιο απλό, απλά να έλεγε, Κυρίες και Κύριοι μπορείτε να κάνετε το τεστ σε εύλογο χρονικό διάστημα και αν αυτό είναι αρνητικό τότε καλό σας ταξίδι.
Γιατί από τη μια επιτρέπει τα ταξίδια με το αεροπλάνο με βασική προϋπόθεση να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες και δε πράττει το ίδιο για τις εσωτερικές μετακινήσεις;
Φοβάμαι ότι όλη αυτή η βίαιη πίεση που ασκείται στη κοινωνία θα είναι χειρότερη από ότι στην ίδια την οικονομία και δυστυχώς μέτρα για την στήριξη της ψυχολογίας δεν υπάρχουν όπως στο χώρο της οικονομίας.
Η οικογένεια, κύριοι και αν δε το ξέρετε ρωτήστε ότι δεν είναι μια απλή σύναξη ατόμων, αλλά μια ενότητα, «ένα σύνολο» με τη δική του δομή, τους δικούς του κανόνες και στόχους. Στηρίξτε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή το μικροσύστημα της οικογένειας.
Όντως ο κορονοιός τρομάζει, όπως κάθε τι που είναι άγνωστο και αόρατο, αλλά τρομάζει πρωτίστως τους κυβερνώντες μιας και όλα τα μετράνε με τα ψηφαλάκια.

 

 

Pin It