Κυριακή 19 Μαΐου 2024

 Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης

Χημικός Μηχανικός

Το διαδίκτυο ομολογουμένως πλέον παίζει πρωτεύοντα και σημαντικό ρολό στη ζωή μας. Η πληροφόρηση πλέον διαχέεται μέσω των οπτικών ινών ή μέσω των ασύρματων κυμάτων. Όλοι πλέον επιλεγουμε να ενημερωνόμαστε μέσω του διαδικτύου. Αυτό βέβαια δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα πολιτικά κόμματα και πολύ περισσότερο από τις κυβερνήσεις των κρατών. Άμεση επαφή, άμεση ενημέρωση και στη πλειοψηφία ανεξέλεγκτη είδηση, έτοιμη προς κατανάλωση από τη πλειοψηφία των ανθρώπων.

Όλοι μα όλοι πλέον μεταδίδουν την είδηση ψευδή ή αληθινή μέσω του διαδικτύου

  • Κυβερνήσεις χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού
  • Κυβερνήσεις με ισχυρή παρουσία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι
  • Κυβερνήσεις παραδοσιακά δημοκρατικών χωρών διαποτισμένες από το διαφωτισμό
  • Κυβερνήσεις με ακραίο θρησκευτικό χαρακτήρα οδηγούν σε φομενταλιστικό χάος
  • Τελευταία τρολ εμφανίζονται και στη τοπική αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμου

Ακροδεξιές, εθνικιστικές, υποτιθέμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το διαδίκτυο από τη μια για την εφαρμογή του πολιτικού τους αφηγήματος και από την άλλη να «σκοτώσουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στρατιές τρολ χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις. Στρατιές τρολ για τη χειραγώγηση των αφελών μαζών. Σε αυτό βέβαια βοηθά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διεθνές, κοινοτικό ή εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει την ελάχιστη πολιτική δεοντολογία στην ανθρωπινή αλληλεπίδραση. Όταν οι άνθρωποι εισέρχονται σε ένα άνομο χώρο, οι αλληλεπιδράσεις τους αφήνονται στο έλεος ατόμων ή ομάδων που, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία επωφελούνται από τέτοιες συνθήκες.

Η ψηφιακή σφαίρα, η οποία έχει πλέον διεισδύει στη σφαίρα της πραγματικής πολιτικής, αφήνοντας στο παρελθόν τη παραδοσιακή ενημέρωση, εξακολουθείτε να στερείται επιβολής νόμου, άρα αφήνει ανεξέλεγκτο πεδίο στα τρολ. Εμπνεόμενα από την αναλγησία τους φέρονται απάνθρωπα μόνο και μόνο επειδή μπορούν. Τα τρολ εκμεταλλευόμενα την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και βέβαια στο βαθμό που μπορούν, χωρίς ηθικούς κανόνες εξαπολύουν τα ψηφιακά βέλη στο στόχο που ήδη έχουν επιλέξει. Σε ένα ψηφιακό άπειρο χώρο- μέσα κοινωνικής δικτύωσης- όπου οι φωνές πολλαπλασιάζονται, είναι απόλυτο φυσικό να βρεθούν αυτοί οι απάνθρωποι και να μετατρέψουν σε σαστιμάρα σε τρόμο. Να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο.

Κενό νόμου δημιουργεί εξουσία. Έτσι λοιπόν σαν αφηνιασμένα πητ μπουλ καθοδηγούμενα από κυβερνήσεις εξαπολύονται χωρίς ηθικούς φραγμούς να επιτελέσουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί και μάλιστα πληρώνονται αδρά γι΄ αυτό.

Η αποστολή τους δεν είναι να συζητήσουν ένα θέμα ή να αντικρούσουν ένα επιχείρημα, αλλά να τρομοκρατήσουν τον επικοινωνιακό χώρο με άνευ προηγουμένου εχθρότητα και επιθετικότητα, προκειμένου να εξαναγκάσουν τις αντίπαλες ιδέες σε άτακτη υποχώρηση. Αυτά τα ψηφιακά πητ μπουλ είναι εκπαιδευμένα να εξοβελίζουν κάθε λογική, κάθε ουσία διαλόγου και πέρα από κάθε ορθολογικής αντίληψης και ηθικής να σπέρνουν την αμφιβολία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα εκπαιδευμένα ψηφιακά πητ μπουλ μπορούν να επιφέρουν και το πολιτικό θάνατο ανθρώπων που διέπονται από ηθικές αξίες και κανόνες.

Άμυνα σε αυτό υπάρχει. Απέναντι λοιπόν στα οργανωμένα κυβερνητικά, ή μη τρολ, απαντάμε έχοντας πολιτική ταυτότητα η όποια, από κοινού ορμώμενοι μέσω πολιτικής οργάνωσης, μας δίνει την ασπίδα απόκρουσης και ανάσχεσης αυτής της ανήθικης στάσης των πολιτικά ανήθικων πολιτικών αφηγημάτων.

 

Pin It