Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Σε αυτή τη δοκιμασία την οποία περνά η χώρα, η οποία δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Να δράσει έγκαιρα και άμεσα, και πριν τη 1η Ιουλίου να έχει καταρτίσει εν πρόγραμμα, ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας μας, το οποίο θα περιλαμβάνει πέραν της οικονομικές στήριξης των πληγέντων και ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Γράφει ο Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός
Ο κορωνοϊός δημιούργησε μεγάλη ζημιά, αλλά ταυτόχρονα έδωσε και ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Ψάχναμε να βρούμε ένα πορτοφόλι κι αυτό βρέθηκε στον δρόμο μας λόγω κορωνοϊου.
Συγκρίνοντας δε την κατάσταση της χώρας μας εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες, πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς είμαστε σε κρίση εδώ και μια δεκαετία, δεν είμαστε όπως η Ιταλία, η Ισπανία που είχαν άνοδο στην οικονομία τους και ξαφνικά βρέθηκαν εν μέσω μιας κρίσης.
Η διαχείριση των χρημάτων της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Με το πακέτο Ντελόρ πέταξε μια ευκαιρία στα σκουπίδια.
Η Ελλάδα είχε κάποτε βιομηχανία και τώρα δεν έχει τίποτα, κι αυτό είναι κατάντια. Ψάχνουμε το αυτονόητο. Δεν μπορεί μια χώρα να στηρίζετε στο αν θα έρθει ο τουρίστας το καλοκαίρι ή όχι. Έχει ανάγκη κι από όλα πράγματα.
Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη εξεταστική περίοδο και θα πρέπει να περάσουμε τις εξετάσεις και όχι να μείνουμε κάτω από τη βάση για άλλη μια φορά.
Ίσως η κρίση να γέννησε μια τελευταία ευκαιρία για ανόρθωση της οικονομίας, μέσω ενός αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου.
Η εστίαση και ο τουρισμός είναι οι πρωταθλητές στην κρίση του κορωνοϊου.
Τα καταστήματα ένδυσης βιώνουν την κρίση στο ταμείο τους.
Με το βοήθημα των 534 ευρώ, με ελαστικές μορφές εργασίας (μείωση ωρών εργασίας, μισός μισθός και στο βάθος απολύσεις, καθώς και μια κρατική επιδότηση 60% από το κράτος επί της απώλειας και με ταμείο ανεργίας) τα προβλήματα δε λύνονται.
Τέρμα στη γραφειοκρατία, ταχύτατη απόκριση, έτσι ώστε το σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα προς έγκριση να είναι εφικτό και βιώσιμο σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η υγεία, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η αγροτική πολιτική, η κατάρτιση και η στήριξη εργαζομένων.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι βόρειες χώρες θα βάλουν εμπόδια, αλλά θεωρώ ότι το Βερολίνο θα καμφθεί μιας και οι δορυφόροι του όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία Φιλανδία έχουν πληγεί και αυτές και θα θέλει να τις στηρίξει.
Περνάμε στην αντεπίθεση:
1.Με έκτακτο προϋπολογισμό τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.
2.Αναστέλλουμε για δέκα μήνες την καταβολή των δόσεων και των επιτοκίων όλων των δανείων.
3.Στηρίζουμε φοιτητές, ευπαθείς ομάδες, γονείς που χρειάζονταν να περιοριστούν για να φροντίζουν τα παιδιά τους, και ανθρώπους του πολιτισμού.
4.Μειώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα.
5.Στηριζουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
6.Προσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με χαμηλό επιτόκιο και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
7. Για τις επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν συμπληρωματικά το υπό αναφορά Σχέδιο μαζί με το Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου, νοείται ότι, ισχύει ο όρος, μη απολύσεων πέρα του 2% του προσωπικού που απασχολούσαν κατά την ημερομηνία προκήρυξης του Σχεδίου χωρίς αντικατάσταση του
8. Δημιουργία Διαχείρισης Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα εποπτεύει τη διαδικασία, χωρίς την εμπλοκή της Κυβέρνησης στη διαδικασία δανειοδότησης.
9. Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Η επιδότηση επιτοκίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα αλλά και καθορισμένο ανώτατο ύψος δανείου, μπορούν να αποτελέσουν την κατάλληλη, αναγκαία αλλά και στοχευμένη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.
10. Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια. Η επιδότηση επιτοκίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα αλλά και καθορισμένο ανώτατο ύψος δανείου, μπορούν να αποτελέσουν την κατάλληλη, αναγκαία αλλά και στοχευμένη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.
11. Σχέδιο Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων, για κάλυψη ενοικίων, ή άλλων οφειλών και λειτουργικών εξόδων.
12. Άμεση προώθηση ώριμων Αναπτυξιακών Έργων, προς ενίσχυση της ανάκαμψης, με άμεση προκήρυξη των προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα τα οποία είναι ώριμα και έτοιμα για προκήρυξη, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξης τους με βάση τον προϋπολογισμό.
13. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 6% για περίοδο 1/6/2020 μέχρι 10/01/2021 στους τομείς τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης. Με τη μείωση του ΦΠΑ στους τομείς της εστίασης, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αναμένεται μείωση των λιανικών τιμών πώλησης προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων λόγω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
14. Παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Τόσο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όσο και της πληρωμής του οφειλόμενου φόρου να παραταθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020.
15. Διαγραφή των επιβαρύνσεων, για ληξιπρόθεσμες οφειλές από Μάρτιο έως και Μάιο 2020.
16.Στηριξη των Ο.Τ.Α, με έξτρα χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία αυτών και των κοινωνικών δομών.
Εκτιμούμε, στοχεύουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για πρώτη φορά όλοι μαζί.

 

Pin It