Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις με ενδιαφέρον, παρατηρούμε ότι η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα στα συστήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του σπιτιού και τον χώρο εργασίας.

Πολλές καινοτόμες ιδέες έχουν ενσωματωθεί στις κλειδαριές ασφαλείας και τα χρηματοκιβώτια τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι καινοτομίες προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προστασία, ενώ παράλληλα είναι πιο εύκολες στη χρήση και συντήρηση. Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού σήμερα τα smart homes χρειάζονται νέους τύπους ασφάλειας, πολύ πιο έξυπνους και προηγμένους. Επίσης, οι ιδιοκτήτες χρειάζονται επιπλέον προστασία για τα τιμαλφή τους και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, μέσα στον χώρο της κατοικίας ακόμα και εκεί που εργάζονται.

Οι κλειδαριές ασφαλείας είναι το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει ένας εισβολέας. Για να είναι αποτελεσματικές, οι κλειδαριές πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που να μην παραβιάζονται εύκολα. Μία από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες είναι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή άλλων βιομετρικών δεδομένων όπως είναι η παλάμη του χεριού μας. Αυτή η τεχνολογία καθιστά τις κλειδαριές πολύ πιο ασφαλείς. Μια άλλη καινοτομία στις κλειδαριές ασφαλείας είναι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια από την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία έρχεται να ενσωματωθεί ακόμα και στα χρηματοκιβώτια. Μέχρι τώρα τα πιο έξυπνα συστήματα αρέσκονται στη χρήση ενός ψηφιακού πληκτρολογίου που έπρεπε να βάλεις τον κωδικό για να ανοίξεις την πόρτα του χρηματοκιβωτίου, κάτι που τώρα θεωρείται ξεπερασμένο. Αυτού του τύπου τα χρηματοκιβώτια τα συναντάμε κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις που εκεί τα πράγματα των τουριστών δεν απαιτούν τεράστια προστασία. Μέσα σε αυτό μπορούν να φυλάξουν το διαβατήριο, την ταυτότητά τους, ίσως και κάποιο πολύτιμο αντικείμενο που μεταφέρουν μαζί τους. Τα χρηματοκιβώτια απαιτούν πιο προηγμένες μεθόδους ασφαλείας. Πέρα όμως από το σύστημα ασφαλείας τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα είναι από τα πιο ισχυρά που υπάρχουν για να αντέχουν ακόμα και βαλλιστική επιδρομή. Σίγουρα το δακτυλικό αποτύπωμα όπως και η αναγνώριση φωνής ή προσώπου είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για το κλείδωμα και το άνοιγμα ενός σύγχρονου χρηματοκιβωτίου.

Τα συστήματα με πληκτρολόγιο είναι πλέον ξεπερασμένα όπως και τα κλειδιά που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Την θέση τους έχουν πάρει οι έξυπνες οθόνες και οι αισθητήρες που μπορούν να καταλάβουν τον ιδιοκτήτη από τα βιομετρικά του χαρακτηριστικά. Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι από τα πιο διαδεδομένα μετρά ασφάλειας ακόμα και στις κλειδαριές αυτοκινήτων. Όλη αυτή η τεχνολογία εκτός από την ασφάλεια προσφέρει και πολλά πλεονεκτήματα σε όσους την εμπιστεύονται. Καταρχήν απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από το άγχος γιατί δεν είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν μαζί τους κλειδιά. Επίσης, οι κλειδαριές αναγνωρίζουν μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα βιομετρικά δεδομένα των μελών της οικογένειας κάτι που κάνει την διάρρηξη ενός σπιτιού αρκετά δύσκολη. Τέλος, αν θέλουμε να δώσουμε πρόσβαση σε κάποιον, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκανάρουμε το δακτυλικό του αποτύπωμα και να το αποθηκεύσουμε στο σύστημα.

Pin It

mesitiko idea nea maketa