Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση «αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα όμως είναι «Ευρώπη»...

Του Χρήστου Γιάνναρου*

Είναι «Ευρώπη» στην αντεργατική νομοθεσία, που επιβάλλουν οι οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την «ευελφάλεια», τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για δουλειά όπως, όποτε και όπου θέλει ο εργοδότης.
Είναι «Ευρώπη» στους κανόνες του «Συμφώνου Σταθερότητας» και στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει, για να ποτίζονται τα «λεφτόδεντρα» του κεφαλαίου από τη φορολογία και την ακρίβεια στις πλάτες του λαού.
Είναι «Ευρώπη» στο «μνημόνιο των μνημονίων», που ακούει στο όνομα «Ταμείο Ανάκαμψης» και προβλέπει 600 και πλέον αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για να δώσει 33 δισ. «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο σε δάνεια και επιδοτήσεις για τις επενδύσεις του.
Είναι «Ευρώπη» στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, απαξιώνει παραγωγικές δυνάμεις με την απολιγνιτοποίηση και απογειώνει τις τιμές του ρεύματος και άλλων προϊόντων.
Είναι «Ευρώπη» στα «πράσινα» χαράτσια και στην αύξηση των «ίδιων πόρων», των φόρων δηλαδή που εισπράττει η ΕΕ για τα ταμεία της, για να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου.
Είναι «Ευρώπη» στη μετατροπή της Ασφάλισης και της σύνταξης σε ατομική υπόθεση, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα «χτυπήσει» ξανά μέχρι το 2030.
Είναι «Ευρώπη» στην πολεμική εμπλοκή, υλοποιώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερες αποστολές πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως αυτή στην Ερυθρά, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
Είναι «Ευρώπη» στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Στη λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», που ευθύνεται για το σημερινό χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι «Ευρώπη» στην «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη.
Είναι «Ευρώπη» στην πολιτική του κόστους - οφέλους για τα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό από φυσικές καταστροφές και κινδύνους. Αυτή η πολιτική μας καίει το καλοκαίρι και μας πνίγει τον χειμώνα...
Είναι «Ευρώπη» στο περίφημο «κράτους δικαίου», που δικαιώνει σε χρόνο - ρεκόρ την εργοδοσία όταν προσφεύγει ενάντια σε κάποια απεργία, αλλά μπορεί να βασανίζει για χρόνια τον εργάτη που σακατεύτηκε στη δουλειά και ζητάει το δίκιο του, με κίνδυνο στο τέλος να βγει και φταίχτης!
Είναι «Ευρώπη» στην περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τους «αντιτρομοκρατικούς» και άλλους νόμους, με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».
Είναι «Ευρώπη» όμως και στην ...ομοψυχία που δείχνουν μεταξύ τους όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις όταν είναι να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της στρατηγικής του κεφαλαίου. Για αυτό άλλωστε κάνουν από κοινού εκδήλωση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να εξυμνήσουν την ΕΕ την Κυριακή στο Πύργο.
Σοσιαλδημοκράτες όλων των αποχρώσεων, κεντρώοι, δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι ψηφίζουν μαζί μνημόνια και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ευρωπαϊκές Οδηγίες που ενσωματώνονται στους εθνικούς νόμους, πολεμικές δαπάνες κ.α.
Αυτή η «Ευρώπη», για την οποία ανταγωνίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και όλα τα άλλα κόμματα, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Είναι η Ευρώπη της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του πολέμου.
Αυτή η Ευρώπη και η πολιτική της πρέπει να καταδικαστούν στις ευρωεκλογές. Καταψηφίζοντας όλα τα κόμματά της και τους δήθεν αντισυστημικούς που την «ξεπλένουν».
Δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής - αντιλαϊκής ΕΕ και πρωταγωνιστεί στον αγώνα για να σπάσει τα δεσμά της ο λαός!

*Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ.

Pin It

symposio 1

symposio 1