Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Για ποια ανάπτυξη μας μιλούν οι εκλεγμένοι μας; Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ άλλα λένε για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…

Από τις εκτιμήσεις της φτώχειας σε περιφερειακό επίπεδο για το 2016, τα υψη­λότερα ποσοστά εντοπίζονται στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Ανατο­λικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλίας.

Αντιθέτως, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν οι νησιωτικές Περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.

Επίσης κατά τη διάρκεια της κρίσης προκύπτει όξυνση της οικονομικής ανισότητας με τάσεις αποκλιμάκωσης τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις περιφερειακές ανισότητες, οι υψηλότερες εντοπίζονται στη Θεσσαλία, στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ οι χαμηλότερες εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα πλέον ποσοστά φτώχειας πέρα από τους άνεργους, δεν εμφανίζονται στους μισθωτούς, αλλά στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, παρά το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας δείχνει να αντέχει στα χρόνια της κρίσης...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 27,5% βλέπει το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και όχι στο 22,6% , όπως εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ επισημαίνει πως με βάση τον τρέχοντα ρυθμό μεταβολής της προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση, δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη πριν το 2023.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ελληνική οικονομία μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2017 εμφανίζει ενδείξεις εύθραυ­στης σταθεροποίησης σε χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς ενδο­γενή δυναμική.

Το γεγονός αυτό θέτει την Ελλάδα σε μια δυναμική απόκλισης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τα οποία (για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2007-2008) καταγράφουν ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Αντιθέτως, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν οι νησιωτικές Περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Τέλος, κατά τη διάρκεια της κρίσης προκύπτει όξυνση της οικονομικής ανισότητας με τάσεις αποκλιμάκωσης τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τις περιφερειακές ανισότητες, οι υψηλότερες εντοπίζονται στη Θεσσαλία, στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ οι χαμηλότερες εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία.

Pin It

symposio 1

symposio 1