Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Τα νομικά εμπόδια στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream ανήκουν στο παρελθόν χάρη σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επέκταση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ενεργειακή αγορά της ΕΕ και περιλαμβάνει τους υποθαλάσσιους αγωγούς.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι εσωτερικοί κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αγορά ενέργειας θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι, δίνοντας έτσι στη Ρωσία το προβάδισμα προκειμένου να προχωρήσει κανονικά στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream II.

Η εναλλακτική λύση Nord Stream II για τον αγωγό θα λειτουργεί εκτός από τη διαδρομή του αγωγού Nord Stream, έτσι ώστε το ρωσικό αέριο να «φτάσει» στη Γερμανία, στη Βαλτική και από εκεί στη Βρετανία, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Δανία.

Η αντίρρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι ο αγωγός Nord Stream II θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και θα βλάψει την εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ευθυγράμμισή της με την τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια.

Με άλλα λόγια, στόχος ήταν ο διαχειριστής αγωγών να μην είναι ο παραγωγός φυσικού αερίου και ο προμηθευτής, στην προκειμένη περίπτωση η Gazprom, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται η λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στην ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη, καθώς και τη Γερμανία, την αντιπολίτευση.

Οι μόνοι που τοποθετήθηκαν θετικά ήταν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα με έδρα την Πολωνία.

Σημειώνεται ότι πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream. Αυτά είναι τα γερμανικά Uniper και Wintershall , η ολλανδική Shell , η αυστριακή OMVκαι η γαλλική Engie .

Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα μπορεί πλέον να προχωρήσει στην κατασκευή συμπληρωματικού εξοπλισμού στον αγωγό της Τουρκικής ροής, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να ενισχύσει τον εφοδιασμό των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι, ενδεχομένως, μπορεί επίσης να ονομαστεί "Balkan Pipeline".

Εν πάση περιπτώσει, η Gazprom θα είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, για τους τελευταίους έξι μήνες, η Gazprom εξετάζει, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε αυτές τις τρεις χώρες - την αναζωογόνηση του έργου αγωγού South Stream.

Το θέμα είναι να διαθέτουμε ποσότητες φυσικού αερίου για εξαγωγή ... / IBNA - Νεφέλη Τζανετάκου 

Pin It

symposio 1

symposio 1