Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Παρακολουθώντας τον ημερήσιο τύπο, την διαύγεια και γενικότερα την διοικητική - οικονομική διαδικασία που διέπει ο δημοτικός κώδικας (παρ. 1, 2, 3, 4, 5 του άρθρου 163 του Ν.3463/06 ) καθώς και η Nομοθεσία των ΟΤΑ ( λόγω των υποχρεωτικών αναρτήσεων και δημοσιεύσεων), διαπιστώνεται αν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες σχετικά με την ΄΄ έγκριση απολογισμού , ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης΄΄ για κάθε προηγούμενο έτος απ’ αυτό που κάθε φορά διανύουμε για τον εκάστοτε Δήμο.

Βάσει λοιπόν των νόμων και του κώδικα, επιβάλλεται και γίνεται με ευθύνη του Δημάρχου, του αντιδημάρχου Οικονομικών, της Οικονομικής επιτροπής και φυσικά του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών υπηρεσιών η παράδοση προς έγκριση των οικονομικών στοιχείων (αφού πρώτα έχουν ελεγχθεί από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή ) για να δοθεί η θετική ή αρνητική ψήφος από τα δημοτικά συλλογικά όργανα σε ότι αφορά τον απολογισμό,τον ισολογισμόκαι τα αποτελέσματα χρήσης, με λίγα λόγια τα οικονομικά πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής για κάθε προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία λοιπόν που είναι γνωστά στους πολίτες περιλαμβάνουν την αρ. αποφ. (61/2019/15-042019) της Ο.Ε. για την σύνταξη της έκθεσης και κατάρτισης του απολογισμού, ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2018, καθώς και την αρ. αποφ. (126/2019/ 22-04-2019) του Δ.Σ.με την οποία εγκρίθηκαν τα παραπάνω, από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

Από τότε και μετά σκοτάδι … ( όσο και αν η δημοτική αρχή διατυμπανίζει το όλα στο φως…).

Ρωτάω λοιπόν συγκεκριμένα, τους αρμοδίους της σημερινής δημοτικής αρχής, θυμίζοντάς τους ότι πρόκειται για σοβαρή παράβαση καθήκοντος (από Ελεγκτικό Συνέδριο κυρώσεις άρθρου 26 του Π.Δ. 774/1980 κλπ ) τα εξής :

Έχει εγκριθεί ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης για το 2019 ;;; Ναι ή Όχι;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Έχει εγκριθεί ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης για το έτος 2020;;; Ναι ή Όχι;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Έχει εγκριθεί ο απολογισμός, ισολογισμός καιτα αποτελέσματα χρήσης για το 2021 ;;; Ναι ή Όχι;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Έχει εγκριθεί ο απολογισμός, ισολογισμός καιτα αποτελέσματα χρήσης για το 2022 ;;; Ναι ή Όχι;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Έχουν ζητηθεί άραγε τα παραπάνω να εισαχθούν προς έγκριση στην Ο.Ε. και στο Δ.Σ. , από τα ΄΄ έμπειρα στελέχη ΄΄ της δημοτικής πλειοψηφίας όπως λένε κάποιοι για τον εαυτό τους κατά καιρούς. Ναι ή Όχι;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Συμπερασματικά λοιπόν, όλα τα παραπάνω καλύπτονται από ένα τεράστιο και επικίνδυνο ΟΧΙ.

Η σοβαρότητα λοιπόν στην διοίκηση, φαίνεται από την τήρηση της νομιμότητας, από την καθαρότητα, την διαφάνεια και την απόδοση των οικονομικών στοιχείων και διαδικασιών, από την στοχοθεσία, από την αποδοτικότητα και την ουσία πραγμάτων απαιτητών και αναγκαίων, όχι μόνο λόγω επιβολής και υποχρέωσης, αλλά πάνω από όλα ως ηθικής δικαίωσης.

Καλό θα είναι να σταματήσετε λοιπόν να ασχολείστε με άσκοπες και άκαιρες φωτογραφήσεις, με φαύλες υποσχέσεις και ελλειμματικές ρητορείες και να αρχίσετε έστω και τώρα στον λιγοστό αυτοδιοικητικό χρόνο που σας απομένει, να προσεγγίσετε στο ελάχιστο τα θεσμικά αξιώματα τα οποία κατέχετε.

Υ.Γ. Τα βραβεία, τους επαίνους και τις φωτογραφίες πριν κάτι χρόνια σχετικά με την σωστή οικονομική διαχείριση, δεν τα ξαναείδαμε…

Αυτά προς το παρόν …

Αλέξης Αθ. Καστρινός

πρ. Δήμαρχος Πηνειού

Pin It

symposio 1

symposio 1