Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Δύο δώρα έκπληξη έκρυβε η ανάθεση του Δήμου Πηνειού στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο με τη διακριτική ονομασία «Αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων- εφαρμογές smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο Πηνειού»

Το πρώτο δώρο
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του Δήμου Πηνειού κατάφερε και πέτυχε να ανατεθούν καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας και υγείας στο έργο με την επωνυμία «Αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων- εφαρμογές smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο Πηνειού» σε πρώτου βαθμού συγγενικό του πρόσωπο.
Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πηνειού συσκέφτηκε με τον εαυτό του και αφού πήρε την έγκριση του Μέγα χαλίφη αποφάσισε ότι η εργασιακή ασφάλεια μέλους, πρώτου βαθμού συγγενικού του προσώπου είναι μια σοβαρή υπόθεση όπου δε μπορεί να την αφήσει ανεκμετάλλευτη.
Με αφορμή το έργο το όποιο εκτελείται αυτή τη περίοδο σε όλη την χωρική επικράτεια του Δήμου Πηνειού με κωδικό ονομασίας «άπλετο φως» θεώρησε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαταστήσει το συγγενικό του πρόσωπο.
Πάνω από θεσμούς, πάνω από ηθικούς κανόνες, παραλείποντας βασικές αρχές της ηθικής και της πολιτικής νομιμότητας με περισσό θράσος, επέτυχε με κόπο τη πρόσληψη του συγγενικού του προσώπου στην εταιρία η οποία θα διαχειρίζεται το συγκεκριμένο έργο επί 12 έτη. Πάνω από όλα η οικογένεια κ. Αντιδήμαρχε Τεχνικών έργων του Δήμου Πηνειού.
Κάποτε ένας πολιτικός είχε πει «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» εβρισκόμενος εν άμυνα αφού δε μπορούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όμως να σου θυμίσω κ. Αντιδήμαρχε ότι όσοι κινούνται στο όριο της νομιμότητας, έχουν ήδη υπερβεί κάθε ηθικό φραγμό.
Κύριε Αντιδήμαρχε, οι αρχές της ηθικής δεν είναι εμπειρικές, είναι θεμελιωμένες σε a priori αξίες. Αν και έμπειρος αυτοδιοικητικός παράγοντας, δεν θα μπορέσεις να εξηγήσεις την ηθικότητα της συγκεκριμένης πράξης σου. Εν κατακλείδι τους ηθικούς κανόνες δεν τους αναδεικνύει η εμπειρία αλλά ο ορθός Λόγος, όπου μετουσιώνεται σε ορθή πράξη.
Κύριε Αντιδήμαρχε, θεωρώ ότι η άμεση παραίτηση σας θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε στους πολίτες του Δήμου, τιμώντας έτσι στο έλασσον το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το δεύτερο δώρο
Προφανώς με πρωτοβουλία του Δημάρχου και τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας, ο κ. Δήμαρχος πέτυχε το διορισμό αντικλήτου για τη διεκπεραίωση κάθε μορφής διαδικασίας που αφορά το παραπάνω έργο. Ένα πρόσωπο το οποίο ταυτόχρονα τυγχάνει να είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαστούνης και Αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας ΔΕΥΑ Δήμου Πηνειού. Πολλές αρμοδιότητες που πρέπει να διεκπεραιωθούν-φυσικά με οικονομικό όφελος- σε ένα και μοναδικό πρόσωπο. Με αυτές τις αποφάσεις σας προκαλείται το κοινό αίσθημα κ. Δήμαρχε του Δήμου Πηνειού.
Η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να έχει χίλιες μορφές, δεν προβλέπεται εύκολα από τον στατικό νόμο και γίνεται αντιληπτή όμως από τον κάθε πολίτη ως ηθική παρεκτροπή, ως βάναυση πρόκληση του κοινού αισθήματος.
Η δημοκρατία θεμελιώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους, προσπαθεί διαρκώς να έχει υλικότητα και αντικειμενικούς όρους. Χωρίς όμως τον ηθικό γνώμονα, χωρίς την ατομική ευθύνη, χωρίς τον ορθό λόγο, χωρίς πάλη κατά των τυπικών θανάσιμων αμαρτημάτων, χωρίς αίσθηση του κοινού και του κύριου, η δημοκρατία δεν λειτουργεί και μεταπίπτει σε μπίζνες, νομιμοφανή μεν, ανήθικη δε.

 Υγ. Μήπως ήρθε η ώρα οι Δημότες του Δήμου Πηνειού να στείλουν στα σπίτια τους όλους όσοι βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συλλογικό; Οι επόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουν την αρχή…

Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός

Pin It

symposio 1

symposio 1