Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Παρατηρήσεις που απορρέουν διαβάζοντας τη διακήρυξη του έργου διυλιστήριο ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Γαστούνης του Δήμου Πηνειού.Σύμφωνα με τη διακήρυξη ο ανάδοχος θα επιλεγεί ως προς τη συμφέρουσα τιμή κατασκευής του αντλιοστασίου με βάση το προϋπολογισμό.Τι θα γίνει όμως αν η προσφορά του αναδόχου είναι η πιο συμφέρουσα αλλά η λειτουργία του διυλιστηρίου μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενεργειακό και λειτουργικό κόστος; Το θεωρείς Δήμαρχε αμελητέο το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας;

MPAKOGIANNHS NEA FOTO 9

            Του Γιώργου Μπακογιάννη
             Χημικού Μηχανικού

Μη ξεχνάς ότι η παροχή πόσιμου νερού έχει ανταποδοτικό χαραχτήρα, άρα το κόστος μετακυλύεται στους πολίτες. Προφανώς δε σε ενδιαφέρει. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δεν έχει καμία ένσταση επί του έργου;
Γιατί δεν προσδιοριστήκαν εξαρχής τα παρακάτω στοιχεία:
1.Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
2.Κατανάλωση χημικών υλικών
3.Κόστος απασχολούμενου προσωπικού
4.Κόστος συντήρησης – αναλώσιμων υλικών
5.Συνολικό κόστος παραγόμενου νερού
Γνωρίζεις κύριε Δήμαρχε, όπως και εσείς κύριε Αντιδήμαρχε για τον καθαρισμό του νερού έτσι ώστε να καταστεί πόσιμο, πόσες βαθμίδες φίλτρανσης απαιτούνται; Αν δε γνωρίζεις απαιτούνται τρεις. Οι δύο πρώτες βαθμίδες φίλτρανσης (πολυστρωματικά φίλτρα άμμου) είναι για την αφαίρεση της θολότητας και του μαγγανίου (προδιύλιση – κύρια διύλιση) και η τρίτη αν έχει προβλεφθεί (φίλτρο ενεργού άνθρακα) για απόσμηση και συγκράτηση υπόλοιπου οργανικού φορτίου. Έχει άραγε προβλεφτεί φίλτρο ενεργού άνθρακα; Η διακήρυξη δε το τονίζει.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έντονης εποχιακά παρουσίας αλάτων σιδήρου και κυρίως μαγγανίου, αλλά και αμμωνίας για να μην προσθέσω τα χλωροπαράγωγα και ενώσεων αζώτου ποιες προβλέψεις έχουν γίνει; Διότι με το τρόπο που επέλεξες Δήμαρχε δεν εξασφαλίζεται η ποιότητα πόσιμου νερού, ειδικά ελλείψει ενεργού άνθρακα όπου με αυτό επιδιώκεται η απόσμηση, η συγκράτηση υπόλοιπου οργανικού φορτίου καθώς και ο καθαρισμός από χλωριοπαράγωγα.
Για το σχεδιασμό των φίλτρων διύλισης και ενεργού άνθρακα έχουν ληφθεί με ασαφή και μη προσδιορίσιμο τρόπο τα κάτωθι:
1. Τι εννοεί άραγε η παράγραφος, «Οποιοδήποτε ακόμα όργανο δεν αναφέρεται, αλλά κρίνεται απαραίτητο από τον υποψήφιο ανάδοχο για τον πλήρη έλεγχο και την προστασία της μονάδας και του προσωπικού». Το αφήνουμε στα χέρια του Θεού.
2.Τι σημαίνει «οι υποψήφιοι προμηθευτές θα προσδιορίσουν την ποιότητα του νερού της λιμνοδεξαμενής εκτελώντας οι ίδιοι και με δικές τους δαπάνες αναλύσεις του νερού της περιοχής υδροληψίας και άντλησης, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η παρουσία συγκεκριμένων στοιχείων, η περιεκτικότητα των οποίων επηρεάζει τη λειτουργία της διύλισης και με βάση αυτά θα προβούν στον ακριβή σχεδιασμό των φίλτρων διύλισης και ενεργού άνθρακα (αν έχει προβλεφτεί) , ώστε να έχουν ακέραια την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από την ποιότητα του ακατέργαστου νερού». Πως θα γίνει αυτό αφού γνωρίζουμε ότι οι ποιοτικές και οι ποσοτικές παράμετροι αλλάζουν και ας είναι υπόγεια τα ύδατα; Έχει πραγματοποιηθεί ετήσιος κύκλος ανάλυσης της ποιότητας του νερού; Η μέση τιμή των παραμέτρων επ΄ ουδενί δεν εξυπηρετεί το στόχο της διύλισης.
3.Γιατι δεν αναφέρονται συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα όπως:
Α. Ισχύον Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τον ενεργό άνθρακα είναι το ΕΝ 12915:2009, «Προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση - Κοκκώδης ενεργός άνθρακας».
Β. Ισχύον Ευρωπαϊκό Πρότυπο για την πυριτική άμμο και χαλίκι είναι το ΕΝ 12904:2005, «Προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση – Πυριτική άμμος και πυριτικό χαλίκι». Αντιστοίχως για τα άλλα υλικά, ανθρακίτη, κλπ}, πιστοποιητικά που πρέπει να έχουν εκδοθεί από επίσημους διαπιστευμένους φορείς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διαπιστευμένους από τον αντίστοιχο εθνικό τους οργανισμό διαπιστεύσεων).
Η μέθοδος της φίλτρανσης που έχει επιλεγεί δεν επαρκεί για τη λειτουργία της διύλισης που ζητείται και αναφέρεται «στην αφαίρεση θολότητας του νερού», την «αντιμετώπιση της έντονης εποχιακά παρουσίας αλάτων σιδήρου και κυρίως μαγγανίου, αμμωνίας και μικροβιολογικών παραμέτρων την οποία έχει επιλέξει η Διακήρυξη, αλλά συνδυασμός με άλλες μεθόδους επεξεργασίας νερού, όπως επεξεργασίας με μεμβράνες ή ρητίνες.
Η φίλτρανση που ζητείται αντιμετωπίζει αποκλειστικά και μόνο συγκεκριμένους ρύπους που αναφέρονται ως ανωτέρω (θολότητα, Σίδηρος-Μαγγάνιο, οργανικό φορτίο και αμμωνία). Η συγκεκριμένη τεχνολογία που έχει επιλεχθεί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτές τις εποχιακές μεταβολές άλλων ρύπων. Κατά συνέπεια, μπορεί να ζητείται η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση, μόνο για τις παραμέτρους που επηρεάζονται από την επιλεγμένη τεχνολογία φίλτρανσης. Για τις υπόλοιπες παραμέτρους, η Αναθέτουσα Αρχή-Δημοτική Αρχή, όφειλε η ίδια να έχει μεριμνήσει για τη διασφάλιση αυτών αφού επέλεξε αυτή τη μέθοδο επεξεργασίας η οποία αφαιρεί μόνο συγκεκριμένους ρύπους από το νερό χωρίς ωστόσο να το καθιστά απαραίτητα πόσιμο.
Με δεδομένο ότι τα υπόγεια νερά εμπλουτίζονται κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος έως Μάρτιος), αυξάνεται μεν η θολότητα του νερού, μειώνονται όμως ρύποι όπως ο Σίδηρος και το Μαγγάνιο. Το αντίστροφο συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος) λόγω έλλειψης των βροχοπτώσεων. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αυξημένων συγκεντρώσεων αμμωνίας, πιθανής παροδικής ύπαρξης αμμωνίου και ενώσεων αζώτου που απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στην επεξεργασία με φίλτρανση.
Το παραγόμενο νερό Δήμαρχε οφείλει να είναι απολύτως κατάλληλο για πόσιμο, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη του Ελληνικού κράτους, δηλαδή με την 98/83 οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 3–11–1998 , όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 892 τεύχος 2, της 11-7-2001 και τροποποιήθηκε με την Απόφαση Αριθ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.38295 (ΦΕΚ 630/Β/26-4- 2007) και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322 – ΦΕΚ 3282 Β΄/19-09-2017,
Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι το διυλιστήριο μπορεί να παραδώσει ποιότητα πόσιμου νερού ως προς όλες τις παραμέτρους της ΚΥΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανεξάρτητα «ενδεχόμενων διακυμάνσεων της ποιότητας και των χαρακτηριστικών του νερού της λιμνοδεξαμενής». Με μόνη τη χρήση των φίλτρων και χωρίς το συνδυασμό με άλλες μεθόδους (πχ μεμβράνες) είναι αδύνατο.
Είναι δυνατόν κύριε Δήμαρχε τα διάφορα τεμάχια σωληνώσεων και τα εξαρτήματα των φίλτρων να είναι κατασκευασμένα από PVC;;;;Μιλάμε για πόσιμο νερό. Απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση οποιασδήποτε μορφής τεμαχίων σωληνώσεων και εξαρτήματα των φίλτρων να είναι κατασκευασμένα από PVC. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας HDPE 10 ΑΤΜ, τρίτης γενιάς, κατάλληλο για πόσιμο νερό.
Πουθενά στη διακήρυξη δεν αναφέρεται η ποιότητα των ελασμάτων ανθρακούχου χάλυβα, στα φίλτρα η προδιαγραφή των κολλήσεών, η μεθοδολογία βαφής και βέβαια αν οι Βαθμίδες φίλτρανσης (φίλτρα) , εσωτερικά, αμμοβάλονται ως SA 2½- 3 και η επικάλυψη αν έχει κατάλληλες στρώσεις από μη διαλυόμενη εποξειδική βαφή κατάλληλη για τρόφιμα (FOODGRADE), ελάχιστου πάχους 200 μικρόν. Αν δε το γνωρίζετε προκύπτει σοβαρό θέμα η ποιότητα της εσωτερικής βαφής (η οποία έρχεται σε επαφή με το πόσιμο νερό) και βέβαια δεν αναφέρονται πουθενά.
Δήμαρχε, αυτές είναι ασάφειες και παραλείψεις για τις οποίες θα φέρεις ακέραιες τις ευθύνες για τη μη λειτουργικότητα του έργου, αφού η διακήρυξη φέρει την υπογραφή σου.

 

 

Pin It

symposio 1

symposio 1