Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τα θετικά αλλά και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινική Δικονομίας, που θα εφαρμόζεται από τις αρχές του Μαΐου ειπώθηκαν στην άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου στη Σοχιά, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστο Μυλωνόπουλο.


Τον προσκεκλημένο προλόγισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος ανέφερε πως «κρίθηκε αναγκαίο να γίνει περαιτέρω προσέγγιση ενός θέματος, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου».
Στην ημερίδα συμμετείχαν νομικοί από την πόλη του Πύργου με τον πρόεδρο του εκεί συλλόγου κ Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, να τονίζει πως ο νέο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, είναι θέμα που απασχόλησε έντονα την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και σίγουρα δημιουργεί αρκετά προβλήμα στην απόδοση της δικαιοσύνης.

DIKHGIROI HMERIDA 2024 4

Ο κ. Μυλωνόπουλος στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι ο νέος κώδικας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τονίζοντας ότι οι απόλυτες τοποθετήσεις αναδεικνύουν μερικώς μόνον τα υπάρχοντα προβλήματα και δεν επιτρέπουν ούτε νηφάλια θεώρηση αλλά ούτε και ολιστική αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων, που είναι η έλλογη καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η ανακούφιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Επεσήμανε ότι υπάρχουν αντιφάσεις και ασάφειες, τόσο μεταξύ του νέου Π.Κ. και του νέου ΚΠΔ όσο και μεταξύ του γενικού και του ειδικού μέρους του Π.Κ., ενώ ανέφερε ότι υπάρχει αποδυνάμωση ειδικών διατάξεων σχετικών με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών, τόνισε ότι η μακράς διαρκείας ποινές έχουν κατεξοχήν φυλακτικό χαρακτήρα και σπανίως ο βαρύς εγκληματίας βελτιώνεται με την μακράς διαρκείας ποινή. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθήκον του κράτους δικαίου δεν είναι μόνον η απαγόρευση υπερβολικά αυστηρών ποινών αλλά και η απαγόρευση καθόδου κάτω από την ποινή που αντιστοιχεί στην ενοχή.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο πρ. υπουργός Κώστας Τζαβάρας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Θεώνη Γεωργοπούλου o αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Μάκης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Τσεριώνης, Κώστας Τρικόγιας.

DIKHGIROI HMERIDA 2024

DIKHGIROI HMERIDA 2024 2

DIKHGIROI HMERIDA 2024 1

DIKHGIROI HMERIDA 2024 5

Στην ημερίδα απέστειλε χαιρετισμό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Ηλείας κ Μιχάλης Κατρίνης ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν από το πολιτικό γραφείο του οι, κυρία Μαρία Φωτοπούλου, Γιώργος Καραλής και Παναγιώτης Μουρούτης, όπως επίσης και εκπρόσωποι του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ Δ. Καλαματιανού.

DIKHGIROI HMERIDA 2024 6

Pin It

symposio 1

symposio 1