Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Συνέντευξη τύπου στην οποία χαρακτήρισε ως «απόφαση έκτρωμα του ΔΣ Ήλιδας, για την έκδοση ενός ενιαίου λογαριασμού που θα περιέχει όλες τις οφειλές ύδρευσης και αποχέτευσης για τα έτη 2021, 2022 και 2023» παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας κ Βησσαρίων Πολύδωρος.

Αναλυτικά στην συνεντευξή του ο κ Πολύδωρος ανέφερε : «Οι κάτοικοι του Δήμου Ήλιδας, με το καλημέρα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, έρχονται αντιμέτωποι με μία απόφαση έκτρωμα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι η τωρινή δημοτική αρχή, όπως και η προηγούμενη, είναι άξια συνεχίστρια της πολιτικής που θέλει όλα τα βάρη να στοιβάζονται στις πλάτες του λαού. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν την έκδοση ενός ενιαίου λογαριασμού που θα περιέχει όλες τις οφειλές ύδρευσης και αποχέτευσης για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Έναν λογαριασμό πανάκριβο που η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας, αντικειμενικά δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, θα οδηγηθεί σε ληξιπρόθεσμες απλήρωτες οφειλές, σε διακανονισμούς και μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση πάντα να μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ το 30% μίας τόσο μεγάλης οφειλής.

Είναι αδιανόητο και άκρως αδικαιολόγητο αυτό το χαράτσωμα των δημοτών μας.

Οι δημότες δεν έχουν καμία ευθύνη που ο Δήμος Ήλιδας τόσα χρόνια δεν είχε βεβαιώσει τις οφειλές του νερού, που δεν έστειλε ποτέ λογαριασμούς. Γιατί να επωμιστεί το βάρος ενός υπέρογκου λογαριασμού ο απλός δημότης; Γιατί μέσα στην έξαρση της ακρίβειας, τους δυσβάσταχτους φόρους που ήδη πληρώνουμε, τη μείωση του πραγματικού μισθού, να επωμιστούμε εμείς τη στάση του Δήμου Ήλιδας, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής;

Καλούμε τον λαό του Δήμου μας να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας καταψήφισε. Να αγωνιστεί ώστε ο λογαριασμός «βουνό» που ετοιμάζουν με μαζεμένα πάγια τέλη και κατ’ εκτίμηση, εικονικές χρεώσεις, για τα έτη 2021, 2022 και 2023, για νερό που δεν είναι καν πόσιμο και για αποχέτευση που σε πολλές κοινότητες δεν υπάρχει, να μην αποτελέσει μία ζοφερή πραγματικότητα για το πορτοφόλι του εργαζόμενου, άνεργου, μικροεπαγγελματία, συνταξιούχου, μικροαγρότη. Να διεκδικήσουν οι δημότες μας αυτή η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην εφαρμοστεί στην πράξη, όπως επίσης να μην δοθεί η έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτική εταιρεία, για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου, όπως ήδη ετοιμάζουν.

Αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτήν την προβληματική κατάσταση είναι οι δημοτικές αρχές και αυτές πρέπει να επωμιστούν το βάρος που έχει δημιουργηθεί, αυτές πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Γιατί ο Δήμος ως οντότητα έχει συνέχεια, ανεξαρτήτως εναλλαγής Δημοτικών Αρχών και η νέα Δημοτική Αρχή δεν γίνεται αυτό να το επικαλείται μόνο όταν τη συμφέρει, όπως π.χ. στον προϋπολογισμό και να το ξεχνάει, όταν έχει άλλες βλέψεις, π.χ. εισπρακτικές.

Για ακόμα μία φορά διατρανώνουμε τη θέση μας, να μην πληρώσει το «μάρμαρο» ο απλός δημότης. Καλούμε τον λαό του Δήμου να διεκδικήσει για τα έτη 2021, 2022 και 2023, για τα οποία δεν φέρει καμία ευθύνη, στους λογαριασμούς για οικιακή κατανάλωση, να χρεωθεί μόνο 5 ευρώ ετήσιο πάγιο τέλος και μία καθαρά τυπική ετήσια κατανάλωση 5 κυβικά μέτρα νερού, ώστε ο ενιαίος λογαριασμός που θα εκδοθεί για αυτά τα έτη να μπορεί να πληρωθεί απ’ όλους τους δημότες. Για το 2024 να ξεκινήσει κανονικά η πραγματική καταγραφή, καταμέτρηση και χρέωση της κατανάλωσης του νερού, με μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική η οποία θα δίνει ανάσα σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα στους λογαριασμούς επαγγελματιών, για τα έτη 2021, 2022 και 2023, η χρέωση να είναι 10 ευρώ ετήσιο πάγιο τέλος και 10 κυβικά μέτρα νερού ετήσια κατανάλωση για τα καταστήματα μέχρι 80 τ.μ., για μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους 15 ευρώ ετήσιο πάγιο τέλος και 20 κυβικά μέτρα ετήσιας κατανάλωσης νερού και το 2024 να ξεκινήσει η πραγματική καταγραφή, καταμέτρηση και χρέωσή τους. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που στην περιοχή μας έβγαλαν και συνεχίζουν να βγάζουν αμύθητα κέρδη, όπως τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, μεγάλες εργοστασιακές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα που λειτουργούν μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας αλλά και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, να αυξηθούν κατακόρυφα τα πάγια τέλη τους για τα τρία προηγούμενα έτη, αναλογικά με τις οικονομικές ανάγκες ορθής λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης και να εισπραχθούν άμεσα όσες βεβαιωμένες οφειλές ήδη έχουν οι επιχειρήσεις αυτές. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα ο Δήμος να ρίξει το βάρος σε αυτούς που έχουν και τους περισσεύουν και όχι σε αυτούς που ασφυκτιούν οικονομικά. Ταυτόχρονα καλούμε τους δημότες να διεκδικήσουν να μην δοθεί η έκδοση των λογαριασμών σε ιδιωτική εταιρεία, να στελεχωθεί πλήρως η υπηρεσία ύδρευσης με κρατική χρηματοδότηση και τα 20.000 ευρώ που έχει σκοπό να δώσει ο Δήμος στον ιδιώτη και τα έχουν ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό, να δοθούν για τις ανάγκες λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης.

Και για όσους ξεδιάντροπα μιλούν για λαϊκισμό, ας κοιτάξουν προεκλογικά τι λέγανε και μετεκλογικά τι κάνουν, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι αν απειλούσαν προεκλογικά με διακοπές νερού λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν, σήμερα δεν θα βρίσκονταν, εκεί που τώρα βρίσκονται. Μας μίλαγαν για αποφάσεις που θα έχουν στο πλευρό τους τον λαό του Δήμου μας και στους πρώτους δυο μήνες της θητείας τους, δεν καλούν καν τους εκλεγμένους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για σημαντικά θέματα, όπως οφείλουν, στερώντας τους το δικαίωμα να ψηφίσουν, έστω και συμβουλευτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θέματα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που δεν καλέστηκε ούτε κατά την κατάρτισή τους, ούτε κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κανένας Πρόεδρος κοινότητας για να εκφέρει γνώμη. Ας συνεχίσουν λοιπόν να είναι οι χειροκροτητές των εκάστοτε κυβερνήσεων, μήπως και τους πετάξουν κάνα ψίχουλο. Άλλωστε αυτό δεν πρότειναν για το Νοσοκομείο και για το Πρωτοδικείο; Να πάμε να παρακαλάμε και να μην πάμε κόντρα. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας δεν θα κάνει βήμα πίσω από την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού του Δήμου μας και καλό είναι κάποιοι να το καταλάβουν επιτέλους. Πλάτη στην πολιτική που θέλει να ζουν στη φτώχεια οι δημότες μας, βάζουν άλλοι. Εμείς ΠΑΝΤΑ υπερασπιζόμασταν, υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Pin It

symposio 1

symposio 1