Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ενα πρόσφατο δημοσίευμα (εφ ΠΑΤΡΙΣ, φύλλο της 4/1/2019) σχετικό με τη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού δημότη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για οφειλές τελών ύδρευσης έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει τους δημότες του συγκεκριμένου δήμου.Η πρώτη αντίδραση της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν να μετακυλίσει την ευθύνη στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Αντίδραση προκλητικά ανεύθυνη που υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής ηθικής.Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εντολοδόχοι και όχι εντολείς, είναι εκτελεστικά και μόνον όργανα,τίποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο!

 Î“ιώργος Χονδρός  Του Γιώργου Χονδρού 

Ωστόσο, διεισδύοντας στον πυρήνα του συγκεκριμένου προβλήματος φέρνουμε στην επιφάνεια ερωτήματα που χρίζουν πειστικής απαντήσεως απο την δημοτική αρχή.
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σχέσεις πολιτείας ( κράτους ) και πολιτών διέπονται απο βασικές αρχές οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Δύο εξ αυτών είναι η αρχή της αναποδοτικότητας και η αρχή της αναλογικότητας.

Ως πρός την ανταποδοτικότητα λοιπόν. Ο πολίτης λαμβάνει και απολαμβάνει απο την πολιτεία ( Κυβέρνηση, ΟΤΑ, Περιφέρεια κλπ ) υπηρεσιών για τις οποίες οφείλει να ανταποδώσει με κάποιο προκαθορισμένο τέλος. Εδώ γεννάται το ερώτημα..Οι δημότες-πολίτες του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για οικιακή χρήση ( πόση κλπ ) το νερό που τους παρέχει ο δήμος ; H απάντηση , (σύμφωνα με στοιχεία του δήμου ) είναι όχι ! Τουλάχιστον στα περισσότερα διαμερίσματα του δήμου..

Το νερό είναι ακατάλληλο εξού και η ανάγκη των πολιτών να καταφεύγουν στο εμπόριο για την προμήθεια πόσιμου νερού.Συνεπώς καταστρατηγείται ευθέως η αρχή της ανταποδοτικότητας !

Το δεύτερο που προκύπτει είναι το ερώτημα για τον τρόπο υπολογισμού- καταλογισμού των τελών ύδρευσης. Υπάρχει στον εν λόγω δήμο υπάλληλος-υδρομετρητής της πραγματικής κατανάλωσης του νερού απο τα νοικοκυριά ; Πάλι όχι είναι η απάντηση.Πώς λοιπόν , με ποιόν τρόπο υπολογίζονται και επιβάλλονται τα τέλη κατανάλωσης νερού στους δημότες; Κατ' αποκοπήν προφανώς...Έτσι όμως παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Eπί αυτών, λοιπόν, των ερωτημάτων οφείλει να δώσει εξηγήσεις και λύσεις η δημοτική αρχή αντί να σπαταλά χρόνο και...φαιά ουσία για να απαντά σε δηλώσεις, εν δυνάμει, πολιτικών της αντιπάλων εν όψη των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αναμένουμε..

Pin It

symposio 1

symposio 1