Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Τρόμος επικρατεί στην αγορά με τις προβλέψεις για το πού μπορεί να φτάσει τελικά η τιμή του ελαιολάδου μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Οι πλέον απαισιόδοξοι μιλούν για πολύ σοβαρές ελλείψεις στο ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, η φετινή παραγωγή στη χώρα ήταν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να πουν ότι οι τιμές μπορεί όχι απλά να έχουν φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό αλλά να μην υπάρχει προϊόν ούτε δείγμα.

Δεδομένης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται με την απογείωση των τιμών του ελαιολάδου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών δεν οδήγησε μόνο στην μείωση της κατανάλωσης του τυποποιημένου προϊόντος αλλά ενίσχυσε σημαντικά την αγορά των σπορελαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης τους κατά 10%. Είναι προφανές πως πρόκειται για υποκατάσταση της χρήσης από οικιακούς καταναλωτές του ελαιολάδου από καταφανώς φθηνότερα προϊόντα, όπως είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο αφού η τιμή του ηλιέλαιου είναι 3,46 ευρώ το λίτρο και του αραβοσιτέλαιου κυμαίνεται από 3,54 ως και 4,44 ευρώ το λίτρο.

πηγη

Pin It

symposio 1

symposio 1