Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Γεννήθηκε στη Σουηδία από μετανάστες που σε δύσκολα χρόνια είχαν φύγει από τον Παλαμά της Καρδίτσας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Δεν ξέχασε ποτέ όμως την Ελλάδα. Έχει στήσει μία από τις καλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προιόντων στην Ηλεία ( στο Παλαιοχώρι του Δήμου Πηνειού) και με τέσσερις θυγατρικές στη Σουηδία μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι είναι ο Καρδιτσιώτης που έμαθε τους Σουηδούς να τρώνε το καρπούζι Αμαλιάδας!

Άλλωστε, όπως ο ίδιος λέει σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΗΛΙΔΑ Κάμπος News», το καρπούζι της Ηλείας είναι το καλύτερο στον κόσμο…

sokrates ziakas
Τον συναντήσαμε στην επιχείρησή του, όπου με αφορμή τη λήξη της φετινής καλλιεργητικής –εξαγωγικής περιόδου για το καρπούζι, μας μίλησε για το εγχείρημα του αλλά και για τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει την Ηλεία για να επενδύσει.
Όπως μας είπε, πέρυσι είχε μια άνοδο στις εξαγωγές προς Σουηδία της τάξης του 13% ενώ φέτος η άνοδος αγγίζει το 40%! Και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνουν να είναι πολύ μεγάλα…
Αρκεί, όπως λέει, οι αγρότες του Νομού να προσέξουν το προϊόν τους. Να καλλιεργούν σωστά, να κόβουν σωστά τα καρπούζια και εν συνεχεία, μέσα από τη σωστή συσκευασία να …φιγουράρουν  στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της Σουηδίας όπου η εταιρεία SOKRATES αποτελεί πλέον ένα ισχυρότατο brand name.
Ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος πληρώνει καλά τους παραγωγούς αλλά ταυτόχρονα έχει απαιτήσεις, αφού θέτει αυστηρούς ποιοτικούς όρους, κάνει επίμονη διαλογή και γενικώς παραλαμβάνει για εξαγωγή καρπούζια αρίστης ποιότητας. Γι αυτό κατάφερε να εκτοπίσει από τη Σουηδική αγορά το Ισπανικό καρπούζι ενώ έφτασε να αντιπροσωπεύει το 85% των εξαγωγών στη συγκεκριμένη χώρα. Πρόκειται για την μοναδική ίσως ελληνική επιχείρηση που δεν εξάγει απλώς αλλά επενδύει στη Δυτική Ευρώπη όπου αναπτύσσεται δυναμικά. Μάλιστα, πέρα από το καρπούζι, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί στα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα ρόδια. Όσο για την Ηλεία, είναι πασιφανές ότι ήρθε για να μείνει. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιχείρηση του στο Λευκοχώρι Γαστούνης απασχολεί 15 εργαζόμενους συμβάλλοντας, πέραν των άλλων, και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δημήτρης Ζιάκας

Παρακολουθήστε στο κανάλι του «ΗΛΙΔΑ Κάμπος News» τη συνέντευξη που μας παρεχώρησε ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος

Δείτε φωτογραφίες από τη δραστηριότητα της εξαγωγικής εταιρείας «SOKRATES» σε Ηλεία και Σουηδία

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 sokratis 8

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, φρούτο και εξωτερικοί χώροι

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και φρούτο

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Pin It

symposio 1

symposio 1