Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση οδηγεί σε εγκατάλειψη τον πρωτογενή τομέα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης σχολιάζοντας την γνωστοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των τιμών που αφορούν τα συνδεδεμένα καθεστώτα για την καλλιέργεια του 2023.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά βασικά προϊόντα που παράγει ο νομός Ηλείας, η μείωση των τιμών είναι σοκαριστική. Η βιομηχανική τομάτα για το 2023 έπεσε στα 44,62 ευρώ από τα 80,5 ευρώ το στρέμμα, το καλαμπόκι από τα 55 ευρώ στα 39 ευρώ, ενώ η κορινθιακή σταφίδα μειώθηκε από τα 56,10 ευρώ το 2022 στα 36,93 ευρώ το στρέμμα για το 2023.

Δυσάρεστη έκπληξη από την κυβέρνηση παραμονές του Πάσχα

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης, μετά από τις πετσοκομμένες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την προκαταβολή που ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε και τη μείωση να φτάνει στο 50%, η κυβέρνηση επιφύλαξε και μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη προς τους αγρότες τις παραμονές του Πάσχα, αφού μειώθηκε άλλο τόσο και η συνδεδεμένη, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Ηλείας να βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε απόγνωση.
Μιλώντας για τα οικονομικά αδιέξοδα των αγροτών, ανέφερε ότι οι τιμές αυτές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια βιωσιμότητας των καλλιεργειών, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μάλιστα τη στιγμή που οκτώ στους δέκα αγρότες έχουν οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες, ενώ μεγάλο κομμάτι της γεωργικής γης έχει πάει στην PQH μέσω των δανείων της Αγροτικής που δεν ρυθμίζονται.
Με σχετική παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να επανεξετάσει το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραγωγής, αφού μειώνονται τα κίνητρα για να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ που μίλησε για «άλμα του Οργανισμού προς το μέλλον», επισήμανε ότι το μόνο άλμα που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προς το κενό.
Καταλήγοντας ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πρώτης προτεραιότητας τη στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα, εφόσον δεν είναι απλώς ζήτημα επιβίωσης για τους ίδιους, αλλά ζήτημα στήριξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και εξασφάλισης της διατροφικής της επάρκειας.

Pin It

symposio 1

symposio 1