Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τις δημοσκοπήσεις μετά την Κυριακή του Θωμά για να διαπιστώσουν θετικά και αρνητικά και να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους, τις τελευταίες τριάντα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, για να κερδίσουν τη μάχη της Κεντροαριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει την πολιτική του TikTok, την υπερπροβολή και την… αδιαμεσολάβητη επαφή του με τους πολίτες. Με τα ίδια «τσιτάτα» κλισέ της Κέρκυρας, όπου πέρασε τις ημέρες του Πάσχα, ζητώντας τη συμπαράσταση των πολιτών για να «σπάσει» αβγά και λέγοντας στο Ναύσταθμο της Κέρκυρας ότι ο λόγος του δεν είναι «ξύλινος» διότι ο ίδιος δεν χρειάζεται τίποτε «ξύλινο» κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν δείχνει να μπορεί να κάνει το άλμα, ενώ το αδύναμο πρωθυπουργικό προφίλ του αρχηγού του παραμένει πρόβλημα. Το… νέο πρόσωπο του κόμματος, αυτό το μίγμα απολιτίκ λαϊκισμού και… σύγχρονου αντισυστημισμού, προσελκύει μεν το ενδιαφέρον των «ειδικών κοινών» με την ασταθή εκλογική συμπεριφορά, αλλά απωθεί τα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Αριστεράς.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Euractiv ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι με τέτοιες δηλώσεις δεν μπορεί να πείσει ούτε τους ψηφοφόρους του Κέντρου ούτε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, ενώ φαίνεται να του στοιχίζει και το γεγονός ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει θέματα αδιαφάνειας με οσμή διαφθοράς, τα οποία δεν έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει. Ως τις ευρωεκλογές, το ρήγμα Κασσελάκη – Τσίπρα δεν αναμένεται να δώσει «μετασεισμούς» και όλοι αναμένουν το «ταμείο» το βράδυ της 9ης Ιουνίου για να κάνουν τις κινήσεις τους, ενώ στην Κουμουνδούρου προβληματίζονται για τη δυναμική της Νέας Αριστεράς που δείχνει ότι μπορεί να περάσει το κατώφλι της εισόδου στην Ευρωβουλή με την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει ανοικτά στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει προκαλέσει κραδασμούς στο κόμμα. Παράλληλα όμως στοχεύει και στους πολίτες του Κέντρου, οι οποίοι μετριοπαθείς στις πολιτικές τους εκτιμήσεις, δεν έλκονται από τον καταγγελτικό λόγο Κασσελάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι στην κάλπη οι δημοσκοπήσεις δεν θα επιβεβαιωθούν και δεύτερο θα είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδράζουν την αισιοδοξία τους στους πολίτες του Κέντρου που θέλουν να στείλουν στην κυβέρνηση αλλά δεν έλκονται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν πως σε ό,τι αφορά τους πρώτους θα υποδεχθούν περισσότερους από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και σε ό,τι αφορά τους δεύτερους περισσότερους από τη Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση και της Εφης Αχτσιόγλου.

Στελέχη του κόμματος ωστόσο παραδέχονται ότι το προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πείθει όσους κινούνται ανάμεσα στη συμμετοχή και στην αποχή, ενώ στις δημοσκοπήσεις ακόμα «πληρώνει» τις πολιτικές επιλογές στο θέμα της λειτουργίας των ΑΕΙ και στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Επίσης, υπάρχουν στελέχη που καταλογίζουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν «καθάρισε» την κατάσταση με τους διαφωνούντες και αυτή του η στάση ενίσχυσε τη συζήτηση για τις χαμηλές ηγετικές του ικανότητες.

Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου «ταμείο» θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη που μοιράζονται κοινές ανησυχίες για το μέλλον του κόμματος τηρούν στάση αναμονής και οργανώνονται για να παρέμβουν, αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

πηγη

Pin It

symposio 1

symposio 1