Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΝΕΟΤΕΡΟ: Η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις στη φωτιά μέσα στην Αρχαία Ολυμπία φαίνεται πως πιάνουν τόπο καθώς το πύρινο μέτωπο αναχαιτίστηκε από το τείχος που έχουν φτιάξει οι αρχές με αποτέλεσμα η φωτιά, να καίει σε ένα μόνο σημείο κοντά στο μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας αυτή την ώρα, χωρίς να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την εθνική μας κληρονομιά.

Η προσπάθεια πυροσβεστών, κατοίκων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών ήταν τιτάνια για να περιορίσουν την πυρκαγιά εκτός πόλεως, ενώ το έργο τους δυσκολευόταν από την αλλαγή της φοράς του ανέμου.

 Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αυτή τη στιγμή, με την πυρκαγιά να καίει 500 μέτρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Στην περιοχή βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα εναέρια μέσα.

 Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, είναι να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια. Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στη μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες.

Το βράδυ της Τετάρτης, μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια «ζώνη» για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, οχήματα και πεζοπόρα προσπάθησαν να διαφυλάξουν την ΔΟΑ (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία) και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην περιοχή υπάρχει άπνοια και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο. Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, με το πύρινο μέτωπο να ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύονταν ακόμα περισσότερο το συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς η φωτιά έκαψε σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Και οι ένοπλες δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς
Ισχυρή έκτακτη μεταμεσονύκτια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας για την περιφρούρηση του αρχαιολογικού χώρου και την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr,  τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται  στον αρχαιολογικό χώρο για μάχη με τη φωτιά προκειμένου να διασωθεί η κληρονομιά μας.

Οι κινήσεις και οι διαθέσεις των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ)/ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά την σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης που είχε με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή κι ετοιμότητα για διάθεση μέσων και προσωπικού σε όλη την επικράτεια, όπου και εάν ζητηθεί από την ΓΓΠΠ ή άλλο φορέα διαχείρισης της κρίσης.

Pin It

symposio 1

symposio 1