Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τιμητικό αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Βούκανο και το έργο του «Γλυκιά Συμφωνία» σε 1η τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ 2  την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 11.30 το πρωϊ στην εκπομπή Εν Συνόλω των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

ERT GLYKIA SYMFVNIA 3

Γλυκιά Συμφωνία Μουσική Γιώργος Βούκανος - Κείμενα Στίχοι Μαίρη Βούκανου

Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης

Τηλεσκηνοθεσία Εκπομπής Χρήστος Φασόης

Διεύθυνση Παραγωγής Άσπα Κουνδουροπούλου

σκηνοθετική επιμέλεια - Αφήγηση Παραμυθιού Θανάσης Τσαλταμπάσης

Ερμηνεύουν Άντα Αθανασοπούλου, Κώστας Τζέμος, Γιώργος Ματθαιακάκης, Ιωάννα Εμμανουήλ, Θανάσης Βούτσας, Ελένη Αθανασοπούλου

 ERT GLYKIA SYMFVNIA 2

Το ονειρικό ταξίδι της Γλυκιάς Συμφωνίας

Το μουσικό αυτό παραμύθι του συνθέτη Γιώργου Βούκανου σε κείμενα και στίχους Μαίρης Βούκανου μας ταξιδεύει σε ένα ονειρικό τοπίο στις πιο γλυκές στιγμές των παιδικών μας χρόνων σε ένα Μαγεμένο δάσος, την Ζαχαρένια Πολιτεία και τους ήρωες της. Με τους ονειρικούς ήχους, τα χρώματα και τα τραγούδια της «Γλυκιάς Συμφωνίας», η παιδική αυτή όπερα μας δίνει μια γλυκιά ελπίδα στην πικρή καθημερινότητα του σήμερα. Μια μοναδική μουσική παράσταση για μικρούς και για μεγάλους.

Το ονειρικό ταξίδι της Γλυκιάς Συμφωνίας ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Πιατά, τον Στέλιο Παρλιάρο, την Άντα Αθανασοπούλου και νέους λυρικούς ερμηνευτές και ηθοποιούς, παρουσιάστηκε μια σειρά παραστάσεων που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Το 2016 ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος παρουσιάζει για 2η συνεχή χρονιά 6 sold out παραστάσεις στην Αίθουσα Πολυχώρου της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη «Γλυκιά Συμφωνία» ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί σε CD μαζί με το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες του Στέλιου Παρλιάρου και μπαίνει σε χιλιάδες σπίτια. Το 2017 το θέατρο Μαριονέττας Γκότση το μετατρέπει σε ειδική παράσταση με τις φωνές γνωστών ηθοποιών όπως του Θανάση Τσαλταμπάση, Σόλωνα Τσούνη, Δημήτρη Πιατά και περιοδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.

Το 2019 η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ερμηνεύει σε 1η εκτέλεση τη Γλυκιά Συμφωνία με την πρώτη ενορχήστρωση του έργου που έκανε ο συνθέτης πριν ξεκινήσει την επιτυχημένη πορεία του η αλληγορική αυτή παιδική όπερα με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

«…Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μακρινό, ζούσε ο Λύκος των Παραμυθιών. Το κάστρο του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας ήταν στην Γλυκιά Πολιτεία κι εκεί, ο ζαχαροπλάστης Άχνης Ζαχαρένιος έφτιαχνε γλυκά ζαχαρωτά. Κάθε μέρα δημιουργούσε γλυκές λιχουδιές, προσφέροντας σε όλους μεγάλη χαρά κι ευχαρίστηση. Όσοι τον επισκέπτονταν στο πολύχρωμο και λουλουδάτο κάστρο, δοκίμαζαν τα γλυκά, που ετοίμαζε κι έφευγαν με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη. Τα πρόσωπά τους φωτίζονταν και τα μάτια τους έλαμπαν από ευχαρίστηση, όπως λάμπουν στον ουρανό τα αστέρια… Για αυτό, οι κάτοικοι της Γλυκιάς Πολιτείας ήταν οι πιο χαρούμενοι κάτοικοι όλου του κόσμου. Όμως κάτι περίεργο και τρομερό θα συμβεί. Το χαμόγελο θα χαθεί από τη Γλυκιά Πολιτεία. Η Κακιά Μάγισσα των Παραμυθιών ζηλεύει για άλλη μια φορά την ευτυχία των κατοίκων και με τα μαγικά της ξόρκια, διώχνει μακριά τα χαμόγελα από τα πρόσωπά τους! Τι μπορεί να κάνει ο Λύκος για να ξαναγίνουν όλοι χαρούμενοι; Με ποιον τρόπο θα γιορτάσει η Γλυκιά Πολιτεία ευτυχισμένα Χριστούγεννα; Πώς θα ξαναβρεθούν και πού κρύβονται τα χαμένα χαμόγελα;…»

ERT GLYKIA SYMFVNIA 4

Τους κεντρικούς ρόλους του παραμυθιού ερμηνεύουν:

Θανάσης Τσαλταμπάσης (Αφηγητής - Κακός Λύκος),

Άντα Αθανασοπούλου (Ευχονεράϊδα – Πριγκίπισσα «Γλυκιά Βανίλια»),

Γιώργος Ματθαιακάκης (Πρίγκιπας Αμυγδαλόπαστος) ,

Κώστας Τζέμος (Ζαχαροπλάστης Άχνης),

Θανάσης Βούτσας (Σοκολατοντελάλης),

Ιωάννα Εμμανουήλ (Κακιά Μάγισσα)

και η μικρή Ελένη Αθανασοπούλου (Ευχονεραϊδάκι).

 

GIORGOS VOUKANOS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΚΑΝΟΣ

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έχουν ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Βούκανου όπως «Οραματισμοί -Ιωάννης Καποδίστριας» (2000), «Ταξίδι στο Όνειρο – Αλ. Παπαδιαμάντης» (2001), «Αρετών Ανωτέρα» (2002, 2003 & 2015), «Ονειρογέννημα» (2003), «Παίδων Οράματα» (2003), «Γλυκιά Συμφωνία» (2019).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί από ορχήστρες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και έχουν μεταδοθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. σε χώρες όπως Αμερική, Ελβετία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ινδία, Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Τουρκία, Λίβανος κλπ. Έχουν κυκλοφορήσει 47 Cd & DVDs.

Το 2017 τιμήθηκε για το έργο του στον Πολιτισμό από τον Δήμο Ήλιδας, και το 2015 έλαβε το 1ο Βραβείο από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα I.C.E. για την θεματική ιδέα του και επιτυχημένη εκτέλεση της με τίτλο «Το Ταξίδι των Ηρώων στην πόλη της Ιεράς Εκεχειρίας»

Από το 2012 έως σήμερα είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης Πολιτισμού του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Έχει συνθέσει: Συμφωνικά Έργα, Όπερες Δωματίου, Λυρικούς Κύκλους Τραγουδιών, Παραδοσιακή Έντεχνη Μουσική, Χορωδιακά έργα και New Age / Ambient Μουσική. Έχει μελοποιήσει μεγάλους Έλληνες και Ευρωπαίους Ποιητές όπως Κωστή Παλαμά, Αντώνη Σαμαράκη, Lord Byron, John Boylle O Reily, Fernando Pessoa κ.α., συγγραφείς όπως Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Μενέλαο Λουντέμη κ.α. Έχει γράψει μουσική για Τραγωδίες, Θέατρο, Παιδικές Παραστάσεις, Μουσικές Παραστάσεις, Musical. Στα πρώτα του μουσικά βήματα, ασχολήθηκε με μουσικές παραγωγές στο Ραδιόφωνο και με την δημιουργία μουσικής στο χώρο της διαφήμισης. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και σειρές για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες και Ορχήστρες.

ERT GLYKIA SYMFVNIA 5

 

Pin It