Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the National Cancer Institute θεωρεί την εξέταση των γονιδίων που σχετίζονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ωφέλιμη

.Οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν πιθανότητα 17-44% να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών και 69-72% καρκίνο μαστού. Αυτές οι μεταλλάξεις ανιχνεύθηκαν για παράδειγμα πριν χρόνια στην ηθοποιό AngelinaJolie και υπεβλήθη σε αφαίρεση των μαστών άμφω και των ωοθηκών. Σήμερα η αφαίρεση των μαστών αμφισβητείται, γιατί η στενή παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει σχεδόν την ίδια προστασία, αλλά η αφαίρεση ωοθηκών είναι ακόμα απαραίτητη.
Στη Γερμανία και στην Αγγλία το τεστ ανίχνευσης των γονιδίων αυτών προτείνεται σε γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό περισσότερες από μία περιπτώσεις καρκίνου μαστού ή ωοθηκών ή καρκίνους μαστού που εμφανίστηκαν σε μικρή ηλικία.
Μαζί με τα δύο προαναφερθέντα ανιχνεύονται με το τεστ και άλλα 4 σχετικά γονίδια. Δηλαδή σύνολο έξι γονιδίων. Το τεστ είναι ιδιαίτερα ακριβό, ξεπερνά τα 600 ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέραμε βρέθηκε ότι παρόλο που το κόστος του τεστ είναι ακόμα υψηλό, θα συνέφερε το κράτος να χορηγεί την εξέταση σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών. Έτσι θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές, αλλά και να γλιτώσει το κράτος έξοδα από νοσηλείες, φάρμακα για χημειοθεραπείες κλπ. Μένει να δουν οι αρμόδιοι το θέμα με σοβαρότητα.
Προς το παρόν οφείλουμε να συστήσουμε στις γυναίκες να λαμβάνουν σωστή πρόληψη με την ετήσια εξέταση των μαστών από τον ιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, καθώς και τη μαστογραφία ή τον υπέρηχο μαστού όπου χρειάζεται, και σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό να συμβουλεύονται τον ιατρό τους από μικρή ηλικία για να προβαίνουν εγκαίρως, αν χρειάζεται, στις απαραίτητες εξετάσεις.


Για πληροφορίες τηλ: 26220.29.655, κιν: 698.175.2040
www.digalatis.gr

Γαλάτης Π. Διονύσιος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Τ. Επιμελητής Ακαδημαϊκών Νοσοκομείων Κολωνίας και Άαχεν Γερμανίας
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας Γερμανίας

Pin It

 

grivopoulos a

KOLOSAKAS GIATROI

KOLOSAKAS GIATROI

 

Antonopoulos plastikos xeirourgos

 

διατροφολόγος

 

katsalas f

 

 kostopoylos