Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Με τον καύσωνα να πυρπολεί τα τσιμέντα στις πόλεις, τους αγρότες να ψάχνουν τιμές για τα προϊόντα τους καθώς τα κόστη παραγωγής δεν καλύπτονται πλέον και τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο, μας διαφεύγει της προσοχής ότι στον πλανήτη το τελευταίο διάστημα συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

Οι τρεις πληγές του πλανήτη και ο νέος δυστοπικός κόσμος που ξεπροβάλλει

 Του Γιάννη Κολλάτου

H πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθημερινά τις τελευταίες 10 ημέρες καταρρίπτονται ιστορικά ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη. Ήδη έχουμε υπερβεί τους 17 βαθμούς Κελσίου (σκεφτείτε ότι στο νότιο ημισφαίριο έχουμε χειμώνα) όταν συνήθως οι μέσες θερμοκρασίες στη γη ήταν στους 15,5 με 16 βαθμούς Κελσίου. Προχθές λοιπόν ήμασταν στους 17,23 βαθμούς και προβλέπεται ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και τους 17, 3 βαθμούς Κελσίου! Ο Guardian μάλστα ανέφερ ότι αυτή ήταν η θερμότερη εβδομάδα όλων των εποχών για τον πλανήτη και τα χειρότερα ακολουθούν!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες πυρκαγιές στον Καναδά που σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο (εσχάτως πέρα από μεταλλαγμένη σόγια καλλιεργούν και βαμβάκι στη Βραζιλία) να στερούν το «φυσικό κλιματισμό» της γης και έτσι το φαινόμενο να είναι αυτοτροφοδοτούμενο. Όλα αυτά οδηγούν σε ανάδραση και συνεχή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, λιώσιμο των πάγων, άρα αύξηση της στάθμης της θάλασσας, συνεπώς ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη πόσιμου γλυκού νερού που αντικαθίσταται από το θαλασσινό, εξαφάνιση σταδιακά παραθαλάσσιων περιοχών, ατολών και επίπεδων νησιών στον Ειρηνικό τις προσεχείς δεκαετίες και πάει λέγοντας…

Αν δεν δράσουμε τώρα ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα (καθώς ο πληθυσμός του συνεχίζει να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς) τόσο πόσιμου νερού, όσο και τροφίμων. Επί της ουσίας είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες την κλιματική αλλαγή τη ζούμε ΤΩΡΑ και έχουμε περάσει από το στάδιο της κλιματικής κρίσης.

Η δεύτερη ανησυχητική εξέλιξη έχει να κάνει με την εκτόξευση του παγκόσμιου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στο πλανήτη. Όπως σημειώνει ο Κώστας Στούπας: “Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο ποσό ρεκόρ των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως η πανδημία, με το βάρος να το αισθάνονται έντονα οι αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Το εγχώριο και εξωτερικό χρέος παγκοσμίως έχει -τουλάχιστον- πενταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ξεπερνώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να έχει τριπλασιαστεί από το 2002, σύμφωνα με την έκθεση της Τετάρτης, η οποία δημοσιεύθηκε ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στις 14-18 Ιουλίου….”

Σύμφωνα με μια μελέτη της McKinsey, για κάθε δολάριο επένδυσης που έγινε από το 2000 και μετά προστέθηκαν 1,9 δολάρια χρέους.

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, η αντιστοιχία αυξήθηκε στα 3,4 δολάρια χρέους για κάθε 1 δολάριο καθαρής επένδυσης.

“Τις περισσότερες φορές, το μοτίβο αυτό δεν συζητείται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η παρακολούθηση αυτού του παγκόσμιου ισολογισμού περιλαμβάνει τόσες πολλές υποθέσεις, που ελάχιστοι αναλυτές έχουν δοκιμάσει ποτέ (εκτός από κάποιους “αποστάτες” στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών).

Αλλά είναι επίσης επειδή είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης να υποθέτουμε ότι αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε αντιπροσωπεύει την “κανονικότητα” και θα συνεχιστεί…” έγραφε η Gillian Tett στους F.T. Αν δεν βάλει κάποιος ένα φρένο σε αυτή την αχαλίνωτη αύξηση του παγκόσμιου χρέους, νομοτελειακά οδηγούμαστε σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Και η Τρίτη κοσμογονική αλλαγή που συντελείται έχει να κάνει με τον «θαυμαστό κόσμο» της Τεχνητής νοημοσύνης που απειλεί να ανατρέψει ισορροπίες στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει στην ανεργία δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στον πλανήτη.

Γιατροί (οι χειρουργοί), λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι ήδη είναι τα πρώτα θύματα από πολυεθνικές που αναζητούν τρόπους να μειώσουν το εργασιακό κόστος και φυσικά να αυξήσουν τα κέρδη τους, αντικαθιστώντας ανθρώπινο δυναμικό με υπολογιστικές μηχανές. Το ChatGPT που είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ήδη δίνει πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, σε όσους γνωρίζουν τη χρήση του, ενώ από προχθές ξεκίνησαν μεγάλη απεργία οι σεναριογράφοι στο Χόλιγουντ, καθώς προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να γράφουν πλέον τα σενάρια για ταινίες ή σειρές σε πλατφόρμες όπως το Netflix.

Αυτές τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται με χαοτικό ρυθμό, αδυνατούν να παρακολουθήσουν οι οργανωμένες πολιτικές ελίτ και τα λόμπι. Οι παγκόσμιες αναταραχές, οι προσφυγικές ροές, οι κλιματικοί μετανάστες, η βία, η ξενοφοβία (κάποιοι νομίζουν ότι τις δουλειές τους τις παίρνουν οι πρόσφυγες, ενώ στην ουσία αντικαθίστανται από μηχανές), είναι πλέον στην ημερησία διάταξη.

Η όλη κατάσταση προοιωνίζεται ένα μέλλον δυστοπικό, με στρατιές ανέργων, νεόπτωχους, ανθρώπους που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις, αγρότες που θα λιμοκτονούν λόγω κλιματικής κρίσης, επιχειρήσεις και κράτη που θα πτωχεύουν. Και αυτός ο εφιάλτης δεν είναι πλέον στο τόσο μακρινό, αλλά στο άμεσο μέλλον…

ΠΗΓΗ

Pin It