Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ο τρόμος των ημερών στην κοινωνία είναι ο νεοεμφανιζόμενος ιός!! Τρόμος κυριολεκτικά που μέσω του διαδικτύου μπορεί και επηρεάζει περισσότερο την κοινωνική μάζα. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα δίνει οδηγίες πρόληψης αλλά και περιορισμού της εξάπλωσης που εννοείται πως πρέπει να σεβαστούμε όλοι οι πολίτες του κόσμου.

sofia agrapidi nea foto

Γραφει η Σοφία Αγραπίδη

Οι οδηγίες δεν είναι υπέρ του πανικού όπως εκφράζουν αρκετοί συμπολίτες, ούτε η διακοπή κάθε κίνησης (δεν σταματάει η εργασία, διάφορες υποθέσεις και εξωτερικές δουλειές, δεν αναστέλλεται η ζωή..), προσοχή απαιτείται εκτός βέβαια εάν κάποια πόλη ή χώρα κριθεί πως πρέπει να είναι σε καραντίνα όπως λέγεται. Διαβάζοντας τα σχετικά μέτρα του αρμόδιου φορέα και συζητώντας με φίλους γιατρούς διαπιστώνω ότι αυτά τα μέτρα είναι στην πραγματικότητα τα αυτονόητα που έπρεπε ανέκαθεν να ακολουθούμε. Είναι οι κανόνες υγιεινής τους οποίους παραβλέπαμε στους αγχώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, άλλοι αδιαφορούσαμε καθόσον τους χαρακτηρίζαμε ως υποχόνδριες εκδηλώσεις, άλλοι δεν τους εφαρμόζαμε λόγω επιπολαιότητας. Βέβαια εννοείται πως όταν κάτι εξαπλώνεται οφείλουμε στο εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας να υπακούμε επ' ακριβώς στις οδηγίες - κατευθύνσεις των αρμόδιων, σ' αυτές τις περιπτώσεις επιπολαιότητες και ανωριμότητες δεν χωρούν καθόλου. Ακόμη η άμυνα του οργανισμού μας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας μέσω της σωστής διατροφής (κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, υγρών, αφεψημάτων), της επαφής με την φύση, της ξεκούρασης και όχι της εξάντλησης, προκειμένου να μπορούμε ευκολότερα να ανταπεξέλθουμε σε θέματα υγείας..
Η διαφορετική προσέγγιση .
Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθώ την πλειονότητα των ανθρώπων να προσπαθούν να σωθούν από το " τέρας με το ορθάνοιχτο στόμα που καιροφυλακτεί παντού έτοιμο να μας κατασπαράξει" ..μια τραγικά λανθασμένη αντιμετώπιση που σε τίποτα δεν παρουσιάζει πως έχουν διαβάσει τις επίσημες οδηγίες αλλά ακόμη φέρνει στην επιφάνεια την εσωτερική μας αδυναμία.
Εκτός του κάθε είδους μη σοβαρού τρόπου προστασίας από τον ιό, οι πολίτες έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια με τα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ. Σχετικά μ' αυτές τις αντιδράσεις σκέφτομαι πόσο έξω από την έννοια του όρου Ανθρώπου είμαστε, πόσο μακριά από την έννοια συνάνθρωπος. Προμηθευόμενοι εμείς με όλα τα είδη διατροφής και μην αφήνοντας για τους άλλους πολίτες σημαίνει πως εξασφαλίζουμε την υγεία μας;
Παρατηρώ πως δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε ότι η επίγεια παρουσία μας αποτελεί ένα πέρασμα, μια παρουσία που πάρα πολύ εύκολα κλονίζεται...
Τι είναι ο ιός;κάτι που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, όμως έχει τόση δύναμη που έφερε μια ανθρωπότητα στα πρόθυρα της παράνοιας από τον φόβο που δημιουργεί η αλματώδης ανάπτυξή του, κόστισε την ζωή ανθρώπων ανεξάρτητα αν ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες ή όχι, οδήγησε στο νοσοκομείο άλλους, διαφοροποιεί τους ρυθμούς της ζωής μας και το πρόγραμμά μας, δημιούργησε έριδες λόγω της ποικιλίας των απόψεών.Λίγα από όλα όσα μας έφερε ένα ιός..
Το μάθημα του Κορονοϊού.
Καταλάβαμε τελικά πόσο αδύναμοι είμαστε;Καταλάβαμε πόσο ανόητα είναι όλα τα μάταια για τα οποία δημιουργούνται οι πόλεμοι, η διαφθορά, η βία - καμώματα των " μεγάλων" της γης!!Όλα τα μάταια για τα οποία και εμείς καθημερινά αγωνιούμε...αφού βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να ανατραπούν τα πάντα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν μειώνουν τα ενοίκια σε καταστήματα και οικογένειες για να μην χάσουν τα έσοδα και προτιμούν να καταστρέψουν τις ζωές των συνανθρώπων..., πολίτες που πετούν οικογένειες σαν τα σκουπίδια στον δρόμο, άλλοι που δεν χαρίζουν δυο ευρώ ή έναν καφέ στον άστεγο που μένει στο παγκάκι...και εδώ επέρχεται η τραγική ειρωνεία που επιβεβαιώνει την κατάντια του ανθρώπου που τα "έχει όλα" αυτού δηλαδή που έχει υγεία,οικείο περιβάλλον,σπίτι (ενοίκιο ή ιδιόκτητο), αυτοκίνητο, τα προς το ζην , ίσως και κάτι παραπάνω. Ποιοι αγχώνονται περισσότερο αυτές τις μέρες;Εμείς που ζούμε στο σπίτι με τις ανέσεις μας, που πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και γκρινιάζουμε, που μαλώνουμε γιατί χάσαμε την καλύτερη θέση πάρκινγκ, που μελαγχολούμε γιατί δεν μπορούμε να πάμε ταξίδι στο εξωτερικό...Μετά βεβαιότητας οι φίλοι άστεγοι στα πεζοδρόμια της πόλης, στις παιδικές χαρές και στα πάρκα ούτε καν αγωνιούν για την εξέλιξη του ιού και του κάθε ιού....γιατί έχουν γίνει ένα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής αλλά συνάμα με την φύση, με τα ουσιώδη προβλήματα και με την πίστη, με την αισιοδοξία κοιτώντας τα αστέρια και τον ήλιο κατάματα!Μπορεί το χρήμα, τα ακριβά αντικείμενα, τα φιρμάτα ρούχα να μας σώσουν από τον ιό;Ή μήπως η συμπεριφορά του φαίνεσθαι ή η προσπάθεια να πατήσουμε τον διπλανό μας κι ας αξίζει, για να σταθούμε εμείς στην επιφάνεια;
Η απάντηση είναι εύκολη..μ' αυτό το ισχυρό μάθημα που μας δίνει ο Κορονοϊός!Tα υλικά αγαθά συνθέτουν τον ψεύτικο παράδεισο για τον οποίο ενδιαφερόμαστε, τον οποίο έχουμε ερωτευτεί..Όσα επενδύουν, ντύνουν και στολίζουν την ψυχή είναι τα στοιχεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν καθόσον έχοντας ψυχική δύναμη και βαθιά πίστη (στον Θεό,στο σύμπαν, στον εαυτό του όπως το θέλει ο καθένας) τότε αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις αντιξοότητες, με ψυχραιμία, δίχως υστερίες, δίχως υπερβολικές αντιδράσεις οι οποίες δημιουργούν όλα τα ψυχολογικά προβλήματα μέσα από τις στρεσογόνες καταστάσεις που γεννούν. Οι άνθρωποι που "γνωρίζουν" την ψυχή είναι αυτοί που ονειρεύονται κι ας ξέρουν πως η ζωή τους τελειώνει (ενθύμηση από μια φίλη που πριν λίγα χρόνια χαμογελούσε φωτεινά μια μέρα πριν φύγει..στο αιώνιο ταξίδι που της άνοιξε ο καρκίνος, το ίδιο και ένας πολύ καλός μου φίλος που πριν αρκετά χρόνια έφυγε...ακολουθώντας την πορεία που του χάραξε o ΗΙV - ένα από τα πρώτα θύματα του AIDS ).
Η πίστη και η Αληθινή Αγάπη σώζουν και στέκονται ως αρωγοί γιατί μας γαληνεύουν, γιατί κρατούν στον εσωτερικό μας κόσμο ένα λαμπερό, ελπιδοφόρο ουράνιο τόξο!!
Λίγες από τις σκέψεις των ημερών με την ειλικρινή ευχή να κατανοήσουμε το μεγάλο μάθημα που μας διδάσκει ο ΚΟΡΟΝOΪΟΣ.
Μας το διδάσκει με τον πιο εύκολο τρόπο!!!δεν φαίνεται αλλά κρατάει στα χέρια του υγεία σωματική και ψυχική, σχέσεις καθώς και την οικονομία όλων των κρατών!!
Είναι δυνατόν να μην εκλαμβάνουμε τα διδάγματά του;
Mε την ευχή για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση του περάσματος του ιού.. και τις καλύτερες μέρες για όλους που θα έρθουν αν...εμπεδώσουμε τα μηνύματά του.

 

Pin It