Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Στις 16 Απριλίου πραγματοποιείται στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας η Τελετή Αφής για τους XXXIII Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Για μια ακόμη φορά ο Τόπος μας θα στείλει το μήνυμα της φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς και θα αναθερμάνει τις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων για μια παγκόσμια ειρήνη, πρωταρχικό σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα αυτό στην σημερινή διεθνή συγκυρία ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Η φετινή Τελετή Αφής συμπίπτει με ένα εμβληματικό γεγονός. Συμπληρώνονται 2800 χρόνια από την τέλεση των πρώτων ολυμπιακών αγώνων στο στάδιο της Ολυμπίας. Τυχαίνει σε όλους εμάς η τιμή να μπορούμε να γιορτάσουμε ένα τέτοιο γεγονός. Έχουμε επομένως την υποχρέωση, ως ο Τόπος που αποτελεί σήμερα τον θεματοφύλακα των ολυμπιακών αξιών, αυτό να το κάνουμε με τον πλέον ένδοξο αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Ο επετειακός εορτασμός των 2800 χρόνων ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων πρέπει να είναι αφετηρία διεκδικήσεων για την θεσμική και υλική θωράκιση της Ολυμπίας σε ένα νέο ρόλο στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στο Ολυμπιακό Κίνημα. Μπροστά στις προκλήσεις που έρχονται για την Ολυμπία και την Ηλεία θα διεκδικήσουμε από θέση πρωταγωνιστή την ανασυγκρότηση του Τόπου μας ως Εθνική Υπόθεση. Τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα στην εμβληματική χρονιά 2024, η λειτουργία στην Ολυμπία Τριτοβάθμιας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, η δημιουργία Πολυπολιτιστικού – Συνεδριακού Κέντρου καθώς επίσης και Αθλητικών υποδομών είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Τελετής Αφής για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες και του εορτασμού των 2800 χρόνων, κυρίως όμως στο πλαίσιο του μηνύματος που θέλουμε να στείλουμε προς την Πολιτεία για την ανάγκη να γίνει η Ολυμπία ένα παγκόσμιο κέντρο για τον πολιτισμό τον αθλητισμό και την ειρήνη διοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων με την φιλοδοξία να τις καθιερώσουμε σε Πανελλήνιο θεσμό. Όραμά μας είναι η Τελετή Αφής να είναι η κορωνίδα εκδηλώσεων του Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος δημιούργησε πριν από 2800 χρόνια την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες αναφέρονται στο πρόγραμμα που θα σας σταλεί ηλεκτρονικά (ή αλλιώς οι εκδηλώσεις που θα σας παρουσιάσουν οι συνεργάτες μου), στοχεύουν στην ανάδειξη όλων εκείνων των παραμέτρων (Τοπικών, Πανελληνίων, Παραδοσιακών) πάνω στις οποίες στηρίχτηκε και γεννήθηκε στην γωνιά αυτή της Ελλάδας η σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του Αρχαίου αλλά και σύγχρονου Κόσμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Προσωπικά θα παρουσιάσω δύο δράσεις που δείχνουν τον εκπαιδευτικό και αξιακό χαρακτήρα του Ολυμπισμού:

Α. Δράση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στοχεύοντας να υπενθυμίσει στους νέους της Ηλείας το μεγαλείο του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, αλλά και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτό, οργανώνει σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις:

Α. Της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Εορταστική Εβδομάδα βιωματικών επετειακών Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων από

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, έως και Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Χώρος βιωματικών επετειακών εκδηλώσεων:

Ισόγειο Δημαρχείου Ολυμπίας και Αύλειος Χώρος Παλαιού Δημαρχείου Ολυμπίας.

Συμμετέχοντες:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, γονείς, Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές, Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Αρχιμήδης, καλλιτέχνες και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Β. Της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μαθητικό Κάλεσμα Έκφρασης και Δημιουργίας με Θέμα «Εκεχειρία – Φαντάσου την Ειρήνη», ένα πανάρχαιο θεσμό με ιστορία 2800 χρόνων που στις μέρες μας αναβιώνει κάθε φορά με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας.

Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να εκφραστούν με ζωγραφική ή λογοτεχνικό κείμενο ή ποίημα.

Όλα τα έργα των μαθητών θα ψηφιοποιηθούν και θα αναρτηθούν στο επετειακό site του δήμου για τα 2800 χρόνια ιστορίας των ολυμπιακών αγώνων.

Β Δράση. Υπογραφή Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Εκδήλωση που καταξιώνει την Ολυμπία ως θεματοφύλακα των αξιών του Ολυμπισμού.

Το μήνυμα της Εκεχειρίας δεν πρέπει να φύγει από την Ολυμπία σαν αποτέλεσμα μιας εκδήλωσης ιστορικής αναφοράς αλλά σαν μια παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών τουλάχιστον κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Και δεν υπάρχει πιο αυθεντική πιο δυνατή Φωνή για να διαδοθεί το μήνυμα της Ολυμπίας στα πέρατα της οικουμένη, από τους συμβολισμούς ιστορίας των 2800 χρόνων Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

 

Τις επετειακές αυτές εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας των ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και του εορτασμού των 2800 χρόνων από την πρώτη Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας το 776 π.χ.

Καλούμε

του Πολίτες της Ηλείας να τιμήσουν με την παρουσία τους.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην δημιουργία του προγράμματος δράσεων για τον εορτασμό της Τελετής Αφής και των 2800 χρόνων. Δράσεις οι οποίες θα συνεχιστούν καθόλη την διάρκεια του 2024 με διεθνείς πρωτοβουλίες της Ολυμπίας αναδεικνύοντας την Εθνική διάσταση της ιστορικότητας του Τόπου μας και στοχεύοντας στην δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που έπαιρναν μέρος στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες.

  1. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  2. Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας.
  3. Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
  4. Κεντρική Ένωση δήμων Ελλάδας.
  5. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από εδώ και κάτω μπορούν να συνεχίσουν άλλα μέλη του Δήμου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα..

(Πρέπει ο Άρης το πρωί να το ρυθμίσει)

Δράση.

Λειτουργία στην περίοδο της Αφής των Εκθέσεων.

  1. Έκθεση με θέμα τις Ολυμπιακές δάδες και Ολυμπιακά αναθήματα, η οποία θα παραμείνει στην Ολυμπία από Δευτέρα 8 Απριλίου έως Τετάρτη 17 Απριλίου.
  2. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία θα παραμείνει στην Ολυμπία Σάββατο 13 Απριλίου έως Τετάρτη 17 Απριλίου.

Η πρώτη έκθεση αφορά την παρουσίαση των Ολυμπιακών Δαδών και διαφόρων αναθημάτων του συλλέκτη ………………………………..                 Θα μπορεί επίσης να μεταφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού που θα υπάρξει ενδιαφέρον. Στόχος θα είναι πόλεις που στην αρχαιότητα έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δεύτερη έκθεση αφορά την φιλοξενία φωτογραφικού –ιστορικού υλικού με τίτλο από τον Ίφιτο στον Κουμπερντέν και έμφαση στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ενός «ψηφιακού θησαυροφυλακίου» της Αρχαίας Ολυμπίας, με αιχμή του δόρατος την προβολή της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στο παρόν έργο προτείνεται η δημιουργία ενός «ψηφιακού θησαυροφυλακίου» της Αρχαίας Ολυμπίας, με αιχμή του δόρατος την προβολή της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια (σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες) και προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, μέσω της κατασκευής ενός ψηφιακού αποθετηρίου (digital repository) το οποίο θα συνενώνει τη – διάσπαρτη συνήθως – σχετική πληροφορία σε ένα κεντρικό σημείο, με επιπρόσθετες δράσεις ψηφιοποίησης ή μετάπτωσης και τεκμηρίωσης του υλικού αυτού.

Γ Δράση. Διοργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑ» και προοπτική τη μόνιμη θεσμοθέτηση τους με διεθνή πάντοτε χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι.

Γ.1. Τιμούμε τους συντελεστές της Τελετής Αφής.

Γ.2. Εκδήλωση με την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Γ.3. Τιμούμε τους Ολυμπιονίκες Πύρρο δήμα και Μελισσανίδη.

Γ.4. Οι νέοι της Ηλείας τραγουδούν . Μουσική εκδήλωση με το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού.

Γ.5.. Τα Λύκεια Ελληνίδων Πάτρας, Καλαμάτας και Πύργου παρουσιάζουν μέσα από επιλεγμένους χορογραφίες την Ελληνική παράδοση.

Γ.6. Το Γαλλικό Ινστιντούτο Αθήνας παρουσιάζει το νέο Ολυμπιακό Άθλημα break Dance.

Γ.7. Υπογράφουμε την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

sinenteuksi tipou afi flogas5

Pin It

symposio 1

symposio 1