Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης - 2019»: Μια δράση διεπιστημονική και διαχρονικά διδακτική! στο 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Περιγραφή της εκπαιδευτικής δράσης

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, περισσότεροι από 20.000 μαθητές και 1.500 εκπαιδευτικοί σε περισσότερα από 650 σχολεία της χώρας, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, με πολύ απλά μέσα, ακολούθησαν πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως έγιναν το 240 π.Χ.(!) Από τα Δίκαια του Έβρου ως την Κύπρο και από την Ίμβρο μέχρι την Κέρκυρα, το μεσημέρι της σημαντικής αυτής μέρας, οι «μαθητές του Ερατοσθένη και εραστές της μάθησης», κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με τρόπο εκπληκτικό και με σφάλμα ελάχιστο! Οι σύγχρονοι «Γεω-μέτρες» μαθητές στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους ή άλλα αντικείμενα, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης.

gym amal1
Το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, για 4η συνεχή χρονιά συμμετείχε στην παραπάνω δράση με ομάδα μαθητών της Γ Γυμνασίου.
Οι συγκεκριμένοι μαθητές της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας, αντάλλαξαν τις μετρήσεις τους με τους μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου I.I.S.S. Einaudi-Casaregis-Galileo Galilei της Γένοβας στην Ιταλία και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης, σε μια όχι και τόσο ηλιόλουστη μέρα μόνο με ένα μικρό σφάλμα.

gyma amal 3
Με αυτή τη δράση, μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Schools Go Green, οι μαθητές κατέδειξαν ότι ο Ήλιος και το φως του μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, αλλά και ως εργαλείο για μέτρηση απίθανων μεγεθών, όπως είναι η ακτίνα της Γης.
Στη διεξαγωγή του διαθεματικού πειράματος συμμετείχαν οι καθηγητές του σχολείου:
Ανδρέου Αικατερίνη, Εικαστικός
Βασιλόπουλος Γρηγόριος, Φυσικός

 

Pin It