Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Άρθρο του Διονύση Κεκάτου* /Το «νέο ΕΣΠΑ» είναι ένας πακτωλός χρημάτων 26,5 δις, που δίνει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για έργα, δουλειές και ανάπτυξη. Οι Δήμοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε τα ευεργετήματα των έργων και προγραμμάτων να φτάσουν στους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν και απαιτούν. Οι Δήμοι όμως πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν τον αναπτυξιακό τους ρόλο του και να πορευτούν με σχέδιο, όραμα και τεχνογνωσία.

Μετά από 8 χρόνια βαθιάς κρίσης, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες συνέπειες στην ελληνική οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία, η χώρα μας βγήκε οριστικά τον περασμένο Αύγουστο από την βαριά επιτροπεία των μνημονίων.

Η κοινωνία αρχίζει να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής προόδου. Οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, κυρίως όμως στη βάση της κοινωνίας αντιλαμβάνονται ότι τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας της εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να σταθούν ξανά η χώρα και οι άνθρωποι της όρθιοι.

Ο πακτωλός του «νέου ΕΣΠΑ»

Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, που είναι γνωστό ως «νέο ΕΣΠΑ» «τρέχει» με 7 Τομεακά Προγράμματα ύψους 19,8 δις ευρώ και 13 Περιφερειακά Προγράμματα ύψους 5,7 δις ευρώ. Δηλαδή προσφέρει έναν πακτωλό χρηματοδότησης συνολικά 26,5 δις ευρώ για έργα και προγράμματα ολοκλήρωσης και δημιουργίας υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και πάνω απ΄ όλα πολλούς και σημαντικούς πόρους για τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ο ρόλος των Δήμων

Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 αποτελεί μια τέτοια λύση. Το νέο όμως ΕΣΠΑ εμπεριέχει σειρά χαρακτηριστικών υψηλών απαιτήσεων. Είναι άκρως ανταγωνιστικό και έχει πολύ σύνθετες τεχνικές, επιστημονικές και διοικητικές απαιτήσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι για το σύνολο των Δήμων θα υπάρξουν ανάγκες προσαρμογής, αλλά και υποστήριξής τους από ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία σχέδιο και όραμα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του «νέου ΕΣΠΑ» ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντικός, θεμελιώδης. Οι Δήμοι καλούνται να υπερβούν τις αιτίες, τις μικροκομματικές και παλαιοκομματικές νοοτροπίες που βύθισαν τους ίδιους και ολόκληρη τη χώρα στην κρίση, να ξεπεράσουν πραγματικές αδυναμίες και παθογένειες, που γεννήθηκαν στο παρελθόν και γιγαντώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας και της νέας εποχής.

Ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης στη «μαύρη λίστα»

Την μεγάλη απόσταση μεταξύ του που βρισκόμαστε και που πρέπει να πάμε, την δείχνει το χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις παράνομες χωματερές, που εξακολουθεί να είναι ανοιχτή πληγή. Ένα μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, που στιγματίζει και στοιχίζει στην Ελλάδα βαριά οικονομικά πρόστιμα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Πέρασαν τρία ΕΣΠΑ από τη χώρα, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με τρόπο, που θα κερδίζει ο τόπος, το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα, δηλαδή με ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση αντί να αξιοποιηθούν, με ευθύνη των κεντρικών κυβερνήσεων του παρελθόντος αλλά και των Δήμων πήγαν στα … σκουπίδια. Μαζί με τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Δήμους για να κλείσουν τις παράνομες χωματερές τους.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε πολλές περιοχές, εξακολουθεί να παραμένει η απειλή των προστίμων εις βάρος της χώρας. Ακόμη και σήμερα, που η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, όχι μόνον πλήρη χρηματοδότηση από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και πλήρη τεχνική υποστήριξη για να ξεπεραστούν τεχνικές και διοικητικές αδυναμίες των Δήμων και επιτέλους να γίνουν αυτά τα έργα, υπάρχουν ακόμη μερικές δεκάδες δήμοι, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.

Και δυστυχώς ένας από αυτούς τους Δήμους, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας των παράνομων χωματερών και των ευρωπαϊκών προστίμων είναι ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης, ο μοναδικός στην Ηλεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.  

Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης, ένας Δήμος, με εξαιρετική γεωγραφική θέση, στην καρδία της Δυτικής Ελλάδας, που έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες αλλά και τεράστιες δυνατότητες φυσικού αποθέματος, ανθρώπινου κεφαλαίου και οικονομικής προοπτικής αντί να πρωτοστατεί στα έργα και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ υστερεί και καθυστερεί.

Νέα συμμαχία

Η ζήτηση για νέα έργα και νέες υπηρεσίες από τους πολίτες, με αποδέκτη την Αυτοδιοίκηση, αυξάνεται, ενώ παράλληλα δημιουργούνται διαρκώς νέες ανάγκες.

Χρειάζεται μία νέα συμμαχία των πολιτών και των δημοκρατικών δυνάμεων στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε κάθε δήμο της χώρας, σε κάθε γωνία της Ελλάδας, για να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις. Το «νέο ΕΣΠΑ» είναι η μεγάλη ευκαιρία αλλά και η μεγάλη αφορμή. Οι άξιοι, οι καθαροί, αυτοί που ξέρουν και μπορούν να δουλέψουν για να βγούμε από το βαθύ τέλμα του χθες και του σήμερα οφείλουν να μπουν μπροστά. Και ολόκληρη η κοινωνία να στηρίξει αυτή τη νέα μεγάλη εθνική και αναπτυξιακή προσπάθεια, σε κάθε τόπο, σε κάθε Δήμο.

Η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων του «νέου ΕΣΠΑ»

Η αρχιτεκτονική των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του «νέου ΕΣΠΑ» δείχνουν τις τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν και τις νέες προκλήσεις που μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η νομοθεσία για το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει ότι σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων, Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ, η οποία έχει ως έργο της τη διατύπωση γνώμης προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την κατάρτιση και την εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, την εκπόνηση των Προσκλήσεων, τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης έργων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα επιχειρησιακά και τομεακά προγράμματα του «νέου ΕΣΠΑ» συγκεκριμένα προβλέπουν:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • ΥΔΑΤΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
  • ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Ενίσχυση Διοικητικής Ικανότητα Δήμων και Περιφερειών
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι βασικές Περιφερειακές Αναπτυξιακές Δράσεις αφορούν σε:

  • ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

 

 Έργα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει αξιόλογο έργο για την αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας και έχει εντάξει πολλά έργα σε όλους τους δήμους για να μελετηθούν και υλοποιηθούν με χρηματοδότηση του «νέου ΕΣΠΑ». Όσον αφορά τον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει τρία έργα τα οποία είναι:

  • «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ», προϋπολογισμού 330.800,00 € και αντικείμενο την ίδρυση και Λειτουργία ενός διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας (ΚΚ) με συνοδευτικό παράρτημα Κέντρο Μεταναστών στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
  • «Ανάπλαση Περιοχής Αποθηκών ΑΣΟ Λεχαινών & Αναβίωση Πολιτισμικών Διαδρομών», προϋπολογισμού1.041.219,81€ και αντικείμενο την επανάχρηση των αποθηκών του ΑΣΟ Λεχαινών, ως Πολιτιστικός Πολυχώρος, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα πέτρινα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
  • «ΔΡΑΣΗ 9.III.1.1-Β ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016», προϋπολογισμού 296.875,00 € και αντικείμενο την πρόσληψη 25 ωφελούμενων ως αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
  • Επίσης έχει υποβληθεί πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του έργου: «Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου ΑΕΘΛΙΟΝ» προϋπολογισμού: 649.500 €, η οποία βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

 

Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ

Οι αναπτυξιακές δράσεις ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα και τομέα δείχνουν το πλήθος των έργων και προγραμμάτων, που μπορούμε και πρέπει να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε άμεσα για υλοποίηση, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Παράλληλα χρειάζεται με σχέδιο, όραμα και τεχνογνωσία να αρχίσει σήμερα η προετοιμασία για την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2020-2027, που έρχεται.

Στο άρθρο περιλαμβάνονται επίσημα και επικαιροποιημένα στοιχεία για το «νέο ΕΣΠΑ» από αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ενέργειας, τις οποίες ευχαριστώ και δημόσια για την συνεργασία μας και την ανταπόκριση τους.

* Ο Διονύσης Κεκάτος είναι: 

-Αρχιτέκτονας Μηχανικός

-Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ Αττικό Μετρό ΑΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

-Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) Τμήμα Αττικής

 

 

Pin It