Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΑΝΑΛΥΣΗ του ilidakampos - Αλήθεια τι φοβούνται οι δήμαρχοι στην Ηλεία και σε ολόκληρη τη χώρα και αρνούνται τόσο πεισματικά την απλή αναλογική;Έχει να κάνει το όλο θέμα με την μη «κυβερνησιμότητα» των Δήμων, όπως λένε, ή μήπως δεν θέλουν …συνεταίρους (ειδικά αυτούς με τους οποίους στο παρελθόν έχουν …σφαχτεί;)

 Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα.

 Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση…

Μέχρι σήμερα ο εκλογικός νόμος, είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη Κυριακή, έδινε ασφαλή πλειοψηφία στον νικητή συνδυασμό οπότε οι όποιες εισηγήσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αποτελούσαν αποφάσεις άσχετα από τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Με την απλή αναλογική, ο νικητής συνδυασμός δεν θα έχει πριμ εδρών, οπότε η δημοτική αρχή για παράδειγμα, θα πρέπει να πείσει την αντιπολίτευση για το δίκαιο των θέσεών της.

Τι θα συμβεί ωστόσο στην περίπτωση που η αντιπολίτευση κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν ψηφίζει τις τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού; ‘Η ακόμη χειρότερα δεν ψηφίζει καν τον νέο Προϋπολογισμό; Πώς θα εγκριθεί σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα Τεχνικών Έργων;

Μονοπαραταξιακές λογικές - δημαρχοκεντρικά συστήματα

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Κακάρας, όλα τα παραπάνω αποτελούν όντως προβλήματα. Ίσως για αυτό ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει πως «στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από ρυθμίσεις που βοηθούν σε αυτό που αποκαλείται “κυβερνησιμότητα”».

Προφανώς ο κ. Σκουρλέτης έριξε νερό στο κρασί του και έλαβε υπόψη του αντιρρήσεις και ενστάσεις που βασίζονται σε διαστάσεις προβλημάτων που θα κληθούν να απαντήσουν οι νέες δημοτικές αρχές με το νέο εκλογικό σύστημα.

Στην εύστοχη ανάλυση επισημαίνει ακόμη ότι οι δήμαρχοι αρνούνται την απλή αναλογική γιατί έμαθαν να λειτουργούν βασιζόμενοι σε μονοπαραταξιακές λογικές και σε δημαρχοκεντρικά συστήματα.

Η απλή αναλογική υποχρεωτικά θα εγκαινιάσει λογικές συνεργασιών που σήμερα δεν υπάρχουν και φαντάζουν δύσκολο να εδραιωθούν όταν, με αφορμή και τις διαφορετικές πολιτικές θέσεις, δημοτικές αρχές και παρατάξεις της αντιπολίτευσης αδυνατούν να ταυτισθούν στην έκδοση ενός ψηφίσματος.

Τελειώνει το μοντέλο του …ενός ανδρός

Η λογική των συνεργασιών θα υποχρεώσει σε πολιτικές συναίνεσης όταν σήμερα οι δημοτικές αρχές επιμένουν στο μοντέλο της αρχής του ενός ανδρός. Σε γενικές γραμμές οι διοικούντες αιρετοί, δεν διαβουλεύονται, δεν λογοδοτούν, δεν συνεργάζονται ή δεν αξιοποιούν επιστημονικούς φορείς στη χάραξη στρατηγικής.

Η απλή αναλογική θα καταργήσει αυτό το μοντέλο και θα υποχρεώσει τους αιρετούς άρχοντες σε πολιτικές συναίνεσης και συνθέσεων.

Αν βεβαίως αυτό που κατατεθεί από το ΥΠΕΣ προς ψήφιση θα είναι όντως απλή αναλογική και δεν θα είναι ένα εκλογικό σύστημα που να μοιάζει της απλής αναλογικής αλλά με «κόφτη» ή «πλαφόν» ή «όριο» εισόδου – όπως θέλετε πείτε το - στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε ποια πολιτική βάση όμως μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις και συνεργασίες; Η κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν βασίζεται στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής που ενδεχομένως να διαφοροποιείται πολιτικά από την αντιπολίτευση; Πολιτικά, γιατί αν ληφθεί υπόψη και η κομματική ταυτότητα, είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν ακόμη και για τι ημέρα είναι την ώρα της συνεδρίασης.

Αυτό είναι το πρόβλημα;

Παρεμπιπτόντως ο εκλογικός νόμος είναι το μείζον πρόβλημα της Τ.Α. ή τεχνηέντως εστιάζουν οι αντιπολιτευόμενοι για να ασκήσουν αντιπολίτευση ή τεχνηέντως επίσης εστιάζει το κυβερνών κόμμα για να κερδίσει τις εντυπώσεις;

ΥΓ. Φαντάζεστε στην Ηλεία κάποιοι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει κατά καιρούς πού βαριές εκφράσεις, να πρέπει τώρα να τα …ξεχάσουν όλα για να συνεργαστούν; «Να το δώ και αυτό…» που έλεγε και ο Λάκης Λαζόπουλος… Αλλωστε θα είναι για το καλό του τόπου!

Pin It

symposio 1

symposio 1